profimedia.cz
StoryEditor

Autám a automobilkám zostáva posledných pár rokov, predpovedá významný manažér

24.11.2017, 10:00
Autor:
iDnes.cziDnes.cz
Bob Lutz, jeden z najvýznamnejších manažérov vo svete automobilov, veští koniec autám i samotným automobilkám.

Počas 15 až 20 rokov sa podľa neho kompletne zmení prístup k individuálnej doprave.​ Existuje len niekoľko osobností, ktoré by mali v automobilovom priemysle význam porovnateľný s Bobom Lutzom. Američan narodený vo Švajčiarsku pracoval pre Opel a BMW, predovšetkým však zastával vysoké riadiace funkcie vo všetkých troch amerických koncernoch - Ford, Chrysleu aj GM.

A vo všetkých týchto firmách zanechal nezmazateľnú stopu. Ford Explorer, Dodge Viper, Cadillac CTS a SRX alebo Chevrolet Camaro a Volt - to sú autá, ktoré by bez Lutza nevznikli. Práve on totiž presadil ich vývoj a výrobu. Jeho pôsobenie v automobilke Chrysler významnou mierou prispelo k tomu, že táto automobilka začala v 90. rokoch zarábať peniaze.

A hoci General Motors v závere jeho pôsobenia, v dôsledku ekonomickej krízy, zbankrotoval, boli to Lutzove projekty, ktoré pomohli túto kedysi najväčšiu automobilku sveta udržať pri živote.

V roku 2008 Lutz vzbudil pozornosť výrokom, že nástup elektromobilov je neodvratný. A sám mu tiež pomohol, keď pod jeho vedením vznikol už spomínaný Chevrolet Volt. Dnešným pohľadom sa každopádne zdá, že jeho odhad bol správny.

Po deviatich rokoch opäť ponúka svoj pohľad na budúcnosť. "Som smutný z toho, že to hovorím, ale blížime sa ku koncu éry automobilov," začína článok, ktorý napísal pre odborný magazín Automotive News. Za 15 až 20 rokov podľa neho nebudú ľudia riadiť autá, pretože to bude zakázané zákonom.

"Bodom zlomu bude, keď 20 až 30 percent vozidiel bude plne autonómnych. V tú chvíľu sa vlády pozrú na štatistiky nehodovosti a zistia, že 99,9 percenta nehôd spôsobí človek za volantom," upresňuje svoju myšlienku.

V tej chvíli budú mať podľa Lutza ľudia päť rokov na to, aby sa zbavili svojich áut - predali ich do šrotu alebo ich vymenili za niečo, čo nazýva "modulom". Modul má byť bezpilotnou jednotkou pre individuálnu dopravu, ktorá sa objaví na vyžiadanie a cestujúcich odvezie vo vláčiku ďalších takýchto modulov na požadované miesto.

Na rozdiel od súčasných áut bude štandardizovaný, a tak nebude dôvod, aby existovali rozdielne produkty značiek ako Chevrolet, Ford alebo Toyota. Moduly budú mať podľa Lutzových predpovedí skôr značky ako Uber alebo Lyft a primárne sa budú ponúkať formou účelového prenájmu na každú jednotlivú cestu.

Iba menšina užívateľov bude chcieť vlastniť individualizovaný modul, ktorý im bude stáť v garáži alebo pred domom aj vo chvíľach, keď ho nepotrebujú.

Moduly budú rôznych veľkostí, ale ponúknu rovnakú rýchlosť cestovania. Dizajn a jazdné výkony prestanú hrať významnejšiu úlohu, pretože z individuálnej dopravy sa stane rýdzo spotrebná záležitosť bez emócií. Prémiovým značkám tak Lutz veští ústup, pretože ich charakteristiky prestanú byť dôležité.

Logickým dôsledkom je tiež zánik siete dílerov a autobazárov. V budúcnosti podľa Lutza tieto firmy zaniknú, alebo sa preorientujú na predaj individualizačních paketov. Niektoré sa budú špecializovať na veterány, okruhové športové automobily a off-roady.

Zaniknú tiež motoristické médiá a z automobiliek prežijú len tie, ktoré sa preorientovali a budú buď vo veľkom vyrábať univerzálne moduly, alebo budú poskytovať ich služby záujemcom o individuálnu prepravu.

Taká je budúcnosť automobilového priemyslu podľa človeka, ktorý sám priznáva, že hovorí o čase, kedy bude mať 105 rokov. V minulosti však preukázal, že sa vo svojom odbore vyzná, takže jeho slová majú určite svoju váhu.

01 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 02 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny 03 - Modified: 2024-04-17 09:36:15 - Feat.: - Title: Nová povinnosť pre autá od júla 2024: Znamená stopku pre obľúbené fiaty i porsche 04 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 05 - Modified: 2024-04-16 09:30:00 - Feat.: - Title: Neprehliadnuteľné Alfa Romeo odhalené. Prvý elektromobil značky dostane aj hybrid
menuLevel = 2, menuRoute = auto/automobilky, menuAlias = automobilky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
18. apríl 2024 12:02