Reuters
StoryEditor

Veľký japonský výrobca hliníku klamal o jeho kvalite. Automobilky majú poplach

16.10.2017, 11:00
Druhý najväčší výrobca oceli v Japonsku Kobe Steel sa priznal, že falšoval údaje o kvalite niektorých produktov.

Dodané boli približne 200 spoločnostiam a najviac zasiahnuté majú byť práve automobilky. Škandál okolo falšovaných údajov o kvalite japonskej firmy Kobe Steel prinútil výrobcov áut, vlakov, lietadiel a vojenskej techniky ku kontrolám. Tie majú odhaliť, či ich výrobky neobsahujú podradné materiály.

Kobe je treťou najväčšou oceliarňou v Japonsku. Firma priznala, že falšovala údaje o niektorých svojich produktoch tak, aby zodpovedali požiadavkám zákazníkov.

Odhalenie sa týkalo výrobkov z medi a hliníku, ktoré sa používali pri výrobe automobilov či lietadiel, a firma následne oznámila, že na falšovanie údajov narazila tiež pri niektorých ďalších produktoch. Japonská vláda uviedla, že záležitosť skúma a snaží sa zistiť jej možné bezpečnostné dopady.

Postavenie firmy je špecifické, Kobe Steel je totiž jeden z veľkých a renomovaných spracovateľov hliníku, ktorý je v automobilovom priemysle stále žiadanejší. Ak by prípadné následky začínajúceho sa škandálu ohrozili stabilitu firmy, malo by to dopad na celý autopriemysel.

Podľa talianskeho magazínu Quattroruote firma falšovala údaje za posledných 11 mesiacov o štyroch percentách produkcie. Kobe Steel identifikovala šarža hliníkových a medených plechov, ktoré vyrobila medzi septembrom 2016 a augustom 2017, viac detailov však neuviedla. Podľa magazínu Autonews spoločnosť skúma údaje o svojej produkcii za posledných 10 rokov. Firma však udáva, že nemá od zákazníkov žiadne sťažnosti na kvalitu materiálu.

Svoju produkciu teraz preveruje tiež Toyota, Mitsubishi, Mazda, Nissan, Honda, Subaru a Suzuki. Medzi zákazníkmi firmy sú aj Ford či General Motors.

Toyota uviedla, že materiál od Kobe Steel použila vo svojich japonských fabrikách na kapoty a dvere niektorých modelov. Nissan mal dodaný plech použiť na kapoty a bude vraj skúmať, či vlastnosti materiálu, ktorú sú odlišné od deklarovaných, nemôžu mať vplyv na ochranu chodcov v prípade nehody. Honda mala materiál od Kobe použiť na dvere a kapoty. Ďalší výrobcovia zatiaľ skúmajú svoje archívy.

Spoločnosť Hitachi uviedla, že jej nové vlaky síce obsahujú materiály od firmy Kobe, ale úspešne prešli prísnymi testami. Americký výrobca lietadiel Boeing tvrdí, že v súvislosti so škandálom okolo oceliarne Kobe neodhalil žiadne bezpečnostné problémy.

01 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 02 - Modified: 2024-04-19 12:15:00 - Feat.: - Title: Mazda predstavila novú vlajkovú loď. Gigant aj so šesťvalcom zvládne 2,5-tonový príves 03 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Dopravné značky, ktoré musia vodiči dokonale poznať. Mnohí však zaváhajú 04 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 05 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby
menuLevel = 2, menuRoute = auto/automobilky, menuAlias = automobilky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
20. apríl 2024 06:58