SUV automobilky Škoda VisionS - vízia, ako má nová Škoda Kodiaq vyzerať. Prezentácia na novinárskom dni 86. medzinárodného Ženevského autosalónu v Ženeve 1. marca 2016.SUV automobilky Škoda VisionS - vízia, ako má nová Škoda Kodiaq vyzerať. Prezentácia na novinárskom dni 86. medzinárodného Ženevského autosalónu v Ženeve 1. marca 2016. // TASR
StoryEditor

Škoda exkluzívne. Vráti sa Felicia a Superb dostane vychytávky od Audi

01.09.2017, 12:10
Felicia ako elektromobil či úplne nový vzhľad Fabie. Škoda navyše čoskoro ukáže Kodiaq RS. 

Na frankfurtskom autosalóne, ktorý sa začína za menej ako dva týždne, sa Škoda pripravuje na veľké prekvapenie vo forme ostrej verzie svojho veľkého SUV - Kodiaqu. V lete roku 2018 príde modernizovaná Škoda Fabia, nástupca modelu Rapid spolu s novým malým SUV príde v roku 2019. Pre rok 2019 je tiež Škoda pripravená ukázať facelift modelu Superb.

Naša sesterská redakcia iDNES.cz zistila, čo sa chystá v Škode v najbližších rokoch. Do roku 2025 má mať značka dve novinky (model alebo facelift) ročne. Najbližšie je uvedenie Kodiaqu RS, ktorý bude predstavený v polovici septembra na autosalóne vo Frankfurte.

Pod kapotou bude výkonný, dvojlitrový, štvorvalec TDI, ktorý ešte nie je aktuálne k dispozícii. Len v iných modeloch značky Volkswagen. Diesel biturbo má v Passate 176 kW (240 koní) a dá sa očakávať, že bude úplne rovnaký pre model Kodiaqa. Bude to jediný RS motor.

Vozidlo, postavené na dvadsať palcových kolesách, dostane nový vylepšený predný nárazník či nové chrómové detaily. Značka „VRS“ na prednej ale aj zadnej časti bude mať lakované červené prvé písmeno. 

X-Tomi Design

Zadný nárazník bude mať červený okraj po celej šírke vozidla, ktorý spája reflektory. V interiéri je novým dominantným prvkom športové predné sedadlo s integrovanými hlavovými opierkami. Zrejme podobné sedadlá, aké dnes ponúka výbava Sportline.

V dlhodobejšom horizonte je už teraz isté, že Kodiaq bude mať na čínskom trhu dva špeciálne deriváty. Prvý bude verzia coupé (niečo ako BMW X6), zatiaľ čo ten druhý ešte nie je známy. Pravdepodobne to však bude predĺžená verzia.

V polovici roku 2018 sa chystá Škoda predstaviť facelift Fabie. Vozidlo dostane nový prepracovaný vzhľad. Z prednej časti bude Fabia vraj úplne nová - bude viac zaoblená.

Fabia dostane dlhšiu kapotu a nový predný nárazník. Menšie a viac zaoblené budú aj svetlá. Základná verzia dostane samozrejme „halogénové svetlá“ (H7), no vrcholová už bude disponovať LED svetlometmi.

Facelift Superbu má byť skvelý

Že ostrý dizajn súčasných škodoviek prejde o chvíľku „zmäkčením“, potvrdí aj Superb, ktorého facelift dorazí na začiatku roka 2019. 

Rovnako ako pri Fabii sa najväčšie zmeny udiali na prednej časti. Podľa zdroja z automobilky, facelift Superbu určite „nebude bolieť“. Aj v tomto prípade ostane výrazná tvár, ale bude hladšia. 

Vrcholová verzia predných svetiel dostane technológiu MATRIX LED (v noci sa bude jazdiť hlavne na diaľkové svetlá a protiidúce autá budú svetlá zo svojho lúču vynechávať).

HN/Radoslav Petrík

Rovnako aj Superb dostane tiež dlhšiu kapotu, ktorá bude siahať viac smerom vpred. Chrómový pruh mal byť pridaný aj k veku kufra sedanu nad registračnou tabuľkou, ktorá opticky spája svetlá.

Zaujímavé je, že dizajnéri pre Laurin & Klement navrhli úplne odlišný nárazník, aby sa dizajn najvyššej kvality stal identifikovateľnejším.

Spolu s faceliftom získa Superb aj plug-in hybridnú verziu, čo znamená benzínový motor a elektromotor s možnosťou nabíjania batérie zo zásuvky. O rok neskôr príde úplne nová elektrická Škoda, pri ktorej výrobca automobilov sľubuje 500 km.

Škoda

Rázvor veľkého crossoveru by mal byť 2 850 mm, a mal by stáť až na 21-palcových kolesách. Štúdia, ktorá naznačuje vzhľad prvého elektrického vozidla, bude predstavená za pár dní na autosalóne vo Frankfurte. Dokonca má niesť meno Felicia. (Viac detailov nájdete tu)

Nový Rapid bude krásny

Absolútna bomba bude vraj aj nástupca Rapidu. Najskôr skončí klasický sedan/liftback a zostane len rozšírená verzia hatchbacku - Spaceback.

Okrem toho Rapid zmizne z označenia a bude to len Škoda Spaceback. Auto postavené na platforme MQB (modulárna architektúra koncernu VW pre autá s motorom vpredu a pohonom predných kolies). Novinka bude širšia ako aktuálna verzia a tiež o niečo dlhšia ako klasický Spaceback. Škoda chce tento model posunúť v ďalšej generácii vyššie vo svojej ponuke.

Spaceback dostane športovú siluetu s klesajúcou strechou, ktorá bude rovnako ako teraz opticky spojená s vekom batožinového priestoru. Koncové svetlá majú byť výrazne pretiahnutá do bokov a najvýraznejším prvkom bude grafika koncových svetiel.

HN/Peter Mayer

Celkovo má mať nový Spaceback veľmi nápadný vzhľad. Dizajn bude veľmi odlišný a odvážny v porovnaní s aktuálnymi škodovkami. Premeny sa dočná aj interiér, ktorý sa roky veľmi nezmenil. 

V roku 2019 príde však aj ďalšie nové SUV. Bude zrejme najmenšie z ponuky a bude nahradzovať Fabiu Combi (ktorá najpravdepodobnejšie skončí) a klasický Rapid, ktorý poznáte ešte dnes. 

Auto by malo vyzerať ako typický crossover. Zvýšená silueta a podvozok ho budú zväčšovať, no celková dĺžka by mala byť kratšia ako pri modeli Karoq.

01 - Modified: 2022-06-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Chutia mu zakrútené cesty, ale odvezie aj rodinu. Vyskúšali sme benzínový SUV vrchol od Škody 02 - Modified: 2022-05-06 20:51:31 - Feat.: - Title: Dostupný základ zo Španielska? Malé elektromobily Škody, Cupry a Volkswagenu prvýkrát oficiálne 03 - Modified: 2022-05-07 22:38:43 - Feat.: - Title: Nová Fabia je výrazný drobec s dobrým vkusom. No s trochu výstrednejšou cenou 04 - Modified: 2022-03-31 11:24:40 - Feat.: - Title: Drobnosť spôsobujúca požiar. Volkswagen zvoláva vyše stotisíc áut rôznych značiek 05 - Modified: 2022-03-25 08:16:12 - Feat.: - Title: Škoda tento rok predstaví zásadnú novinku. Jej autá budú mať úplne nový dizajn
menuLevel = 2, menuRoute = auto/automobilky, menuAlias = automobilky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
17. apríl 2024 00:34