Mathias Papalini
StoryEditor

Apple stále pracuje na autonómnom riadení, vsádza tiež na zdieľanie vozidiel

23.06.2017, 16:30
Šéf firmy Apple Tim Cook prezradil, že jeho firma pracuje na systémoch autonómneho riadenia.

"Je to kľúčová technológia, matka všetkých typov umelej inteligencie, ale tiež jeden z najkomplikovanejších projektov, na ktorých môžete v tomto odbore pracovať," povedal americkému ekonomickému magazínu Bloomberg.

Podľa najrôznejších špekulácií pracoval americký technologický gigant od roku 2014 na vlastnom elektrickom vozidle. Ale takzvaný projekt Titan, pre ktorý výrobca iPhonov najal viac ako tisíc rôznych inžinierov, v minulom roku nabral iný smer. V čele tímu sa objavil Bob Mansfield (nahradil Steva Zadeskyho pôvodom z Fordu) a prioritou sa namiesto vývoja vozidla stali autonómne technológie.

Až do rozhovoru pre Bloomberg však Apple nikdy otvorene nepriznal, že by niečo podobné vyvíjal, ale na verejnosť presiakli informácie, ktoré jeho snahy potvrdzovali. V apríli tohto roku sa napríklad firme podarilo získať povolenie testovať tri autonómne SUV, ktorých fotografie (boli to modifikované modely Lexus) sa na internete objavili o pár týždňov neskôr.

Už počas minulého roka podľa všetkého Apple skúšal niekoľko prototypov v bežnej prevádzke v okolí San Francisca. Hovorca firmy Tom Neumayr pre Bloomberg odmietol potvrdiť, ako dlho už jeho zamestnávateľ podobné vozidlá testuje.

"Autopriemysel zažíva obdobie zmien. A existujú tri rôzne smery, ktorými sa musí vydať, "vyhlásil v rozhovore Cook. Sú to podľa neho autonómne riadenie, elektrické vozidlá a služby zdieľania áut.

"Je to zaujímavá skúsenosť, nemusieť zastavovať na čerpacích staniciach," vyhlásil CEO Applu. V minulom roku jeho spoločnosť tiež investovala miliardu dolárov do čínskej služby na zdieľanie áut Didi Chuxing. Firmy ako BMW alebo General Motors si otvorili kancelárie v Silicon Valley a skupujú rôzne technologické start-upy zamerané na autonómne technológie.

"V oblasti vývoja autonómnych vozidiel hral Apple dlho na akúsi divokú kartu," komentuje Cookove slová Michelle Krebsová, analytička spoločnosti AutoTrader. "Teraz vieme, že do toho ide, a podľa toho, ako bol úspešný vo svojich ďalších projektoch, je jasné, že to s celým odvetvím pohne. Apple rozhodne bude chcieť svoju technológiu komerčne zúročiť. Otázkou je, či to bude v rámci nejakého partnerstva, alebo či firma nakoniec vyvinie svoje vlastné vozidlo. "

"Uvidíme, kam nás vývoj dovedie," vyhlásil tajnostkársky Cook. "Rozhodne nechceme komentovať našu budúcu produktovú stratégiu."

01 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 02 - Modified: 2024-04-19 12:15:00 - Feat.: - Title: Mazda predstavila novú vlajkovú loď. Gigant aj so šesťvalcom zvládne 2,5-tonový príves 03 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Dopravné značky, ktoré musia vodiči dokonale poznať. Mnohí však zaváhajú 04 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 05 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby
menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
20. apríl 2024 02:47