Pexels
StoryEditor

Pozor na ostré slnko. Vodiča oslepí aj na niekoľko sekúnd

15.06.2017, 00:00
Jazdu autom môže vodičovi skomplikovať množstvo faktorov. Patria medzi ne voda, sneh, námraza, či hmla. Ale čo tak "nenápadné" slnko?

Leto prichádza a je síce príjemné keď slnko hreje, no jeho ostré lúče dokážu človeka pri jazde oslepiť a to aj na niekoľko sekúnd. Práve to stačí na prípadnú dopravnú nehodu. Tie sa zvyšujú aj stúpajúcimi teplotami v letných mesiacoch, pretože ľudia sú pri nich za voalntom viac podráždení a tak v premávke riskujú.

Len sekundové oslnenie dokáže pri rýchlosti 50 km/h znamenať až 14 metrov jazdy bez toho, aby ste vedeli kam vôbec idete.

Najhoršie obdobie, čo sa tohto týka, je koniec leta a koniec zimy. Okrem toho, kritický je aj čas, keď je slnko nízko na oblohe. Môže sa to ešte zhoršiť a to vtedy, ak je povrch vozovky mokrý a lúče sa od nej odrážajú. Slnko nás môže oslepiť tiež pri prejazde lesom, keď sa prudko strieda tieň a svetlo, na ktoré sa oči nestíhajú prispôsobovať.

Schopnosť oka reagovať sa mení aj s vekom. Oči ľudí staršej generácie sa na aktuálne svetelné podmienky prispôsobujú niekoľkonásobne pomalšie, ako oči mladého človeka. Reakciu tiež ovplyvňuje farba očí - pričom tie svetlejšie sú na oslnenie oveľa citlivejšie než tmavšie.

Najviac nehôd sa pritom stáva v mestách, kde je neustály pohyb chodcov a zmeny v okolí sú výraznejšie. Pri skúmaní príčin nehody vám však nepomôže, keď poviete že vás oslepilo slnko. Vašou povinnosťou je prispôsobiť jazdu poveternostným podmienkam, a tiež stavu a povahe vozovky.

Čo pomáha?

Proti slnku nezmôžete takmer nič. „Vyzbrojiť sa“ proti oslneniu však viete pomocou bezpečnej rýchlosti, v ktorej máte auto pod úplnou kontrolou a hlavne čistými oknami. Na nejaké slnečné okuliare zabudnite, aj keď sa vám to zdá divné, v tomto prípade môžu viac uskodiť ako pomôcť. Nebezpečný môže byť vjazd zo svetla do tmy, keď ju okuliare ešte znásobia.

V prípade, že sú okná špinavé či mastné, fungujú ako lapače nečistôt a to pri oslepení slnkom nie je dobré. Práve naopak, celú situáciu to výrazne zhorší, pretože slnko odhalí aj inak neviditeľné čmuhy. Na mieste je teda dôkladné čistenie minimálne čelného okna.

Ďalšou radou je správny posed za volantom. Pre dobrý rozhľad z miesta vodiča je odporúčané, nechať medzi hlavou a stropnicou auta miesto veľké len ako dlaň.

Pokiaľ vás už slnko oslepí, v prvom rade zložte nohu z plynu, zvýšte pozornosť a nechoďte ďalej „po pamäti“.

01 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 02 - Modified: 2024-04-19 12:15:00 - Feat.: - Title: Mazda predstavila novú vlajkovú loď. Gigant aj so šesťvalcom zvládne 2,5-tonový príves 03 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 04 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 05 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny
menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 23:46