Facebook Ondreja Voleka
StoryEditor

18 eur za jediný kilometer. Aj taká je realita bratislavských taxikárov

06.06.2017, 13:49
Starší pár turistov zo Spojených štátov amerických musel zaplatiť absurdnú sumu za päť minút v taxíku. 

Bloček na 18 eur a mapa, ktorá ukazuje približnú trasu, kadiaľ pár turistov išiel. Včera podvečer zverejnil používateľ menom Ondrej Volek na sociálnej sieti Facebook svoj zážitok s bratislavským taxikárom. 

Čakal totiž na starší pár z New Yorku, ktorý cestuje po Európe a ocitol sa na bratislavskej Hlavnej stanici. Tu si mali klasicky, ako všade vo svete, zobrať taxík, ktorý bol pred stanicou a povedať adresu, ktorá však bola len kúsok pešo. 

Neznalí miestnych pomerov sadli do taxíka, ktorý si účtuje 15 eur len za to, že doň nastúpite. Status na Facebooku opisuje, že turisti boli po krátkej, ani nie 5 minút dlhej ceste z ceny zaskočení. To už mal byť pri taxíku aj Ondrej Volek a zastať sa ich, na čo mal podľa jeho slov taxikár reagovať vulgárne, s tým, že jeho neviezol, tak čo sa stará? 

Navyše „blok“ alebo potvrdenie o zaplatení cestovného mal dostať až po tom, čo sa začal vyhrážať políciou. Ak o potvrdenie požiadate, taxikár je, samozrejme, povinný vám dať buď riadny bloček, alebo, ak používa virtuálnu pokladnicu, práve doklad o zaplatení.  

"Chcel som podať sťažnosť, ale kedže pán je živnostník, tak by to nemalo žiadny efekt, preto som zvolil radšej verejné zdieľanie. Samozrejme hostia boli prekvapení, aj kvôli vulgárnemu a agresívnemu správaniu. Našťastie písali, že celkovo si na Bratislavu odnášajú pozitívny dojem, aj napriek tejto prvej negatívnej skúsenosti," povedal pre HNonline Ondrej Volek.

Problém nastáva len v etickej rovine, cena za službu bola legálna. Taxikár mal mať uvedený cenník na dverách (samozrejme len v slovenčine) a so základnou cenou 15 eur. To si však bežný zákazník nemusí všimnúť, a najmä zahraničný, u ktorého je prakticky úplne bežné, že si zoberie najbližší taxík.

Takéto praktiky však odsúdil aj počas nedávneho rozhovoru pre HN Ondrej Venzl, ktorý je predsedom Únie taxikárov. Cena u nás totiž nie je nijako regulovaná, čo sa dá v niektorých prípadoch zneužiť. 

Taxikári sú na Slovensku a najmä v Bratislave často diskutovanou témou. V posledných mesiacoch sa snažia intenzívne bojovať proti službám ako Uber, ktorý funguje na hrane zákona a má im brať zákazníkov.

menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
15. apríl 2024 12:45