Zetor
StoryEditor

Detské fantázie sa stali realitou. Výrobca traktorov Zetor vyvinul vozidlo pre armádu

04.06.2017, 00:00
Autor:
ČTKČTK
Auto s hmotnosťou cez tri tony, ktoré dokáže ísť až 120 kilometrov za hodinu, je štvormiestne.

Spoločnosť Zetor Engineering predstavila na brnenskom zbrojárskom veľtrhu IDET prototyp ľahkého taktického vozidla Fox. Ide o dvojnápravové auto na podvozku Mercedes Benz pre sily rýchleho nasadenia.

"K výzbroji patria štyri univerzálne guľomety"

Dcérska spoločnosť Zetoru ho prichystala pre dvoch potenciálnych zákazníkov na európskom trhu.

"Zatiaľ máme vyrobené jedno auto a v skladoch ležia ďalšie a stačí ich de facto len zložiť. Záleží na dopyte zákazníkov a očakávaných tendroch. Ak by česká armáda chcela takéto vozidlo, sme pripravení sa prihlásiť tiež," povedal hovorca firmy Martin Bořil.

Auto s hmotnosťou cez tri tony, ktoré dokáže ísť až 120 kilometrov za hodinu, je štvormiestne. Zadný rad sedadiel je posuvný a dá sa tiež otočiť o 90 stupňov. Vzadu je ešte sklopné sedadlo pre strelca. "K výzbroji patria štyri univerzálne guľomety a hlavná zbraň v streleckej vežičke," opísal Bořil.

S vývojom vozidla začala firma IPM Engineering, ktorá sa neskôr stala akvizíciou Zetoru. Ten je súčasťou holdingu HTC a ide tak o česko-slovenskú spoločnosť.

"Ide o veľkorysé riešenie"

V začiatkoch je tiež vývoj obrneného vozidla s ôsmimi polonápravami, ktoré môže byť modifikované aj na štyri či šesť polonáprav a môže mať rôzne nadstavby. "Zatiaľ však nemožno hovoriť ani o termíne, kedy by mohol byť hotový prototyp," povedal Bořil.

Už na budúci rok by mal byť hotový takzvaný demonštrátor, čo je predchodca prototypu, pásového bojového vozidla pechoty wolfdog, ktoré môže mať aj viacero nadstavieb podľa želania zákazníka. Ide o novú koncepciu bojových vozidiel, ktoré by mali zodpovedať vojenským predpokladom až do roku 2050.

"Ochrana posádky zodpovedá predpovediam budúcich konfliktov a ničivosti balistických zbraní či mín. Viacero ostatných vozidiel je staršej koncepcie a prestávajú požiadavkám stačiť," uviedol Bořil.

Na veľtrhu firma vystavila maketu vnútra, kde ukazuje priestorové možnosti. "Ide o veľkorysé riešenie, zmestia sa do neho vojaci do výšky 190 centimetrov. Do súčasných vozidiel sa často vyšší vojaci nezmestia," povedal Bořil. Vnútorný priestor pre vojakov by mal byť konkurenčnou výhodou.

01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 13:59:57 - Feat.: - Title: Keď nepomôže vláda, pomôže národ. Na muníciu pre Ukrajinu Slováci vyzbierali už viac ako milión eur 03 - Modified: 2024-04-17 20:47:53 - Feat.: - Title: Ukrajine je potrebné urýchlene poskytnúť protivzdušnú obranu, zhodla sa Európska únia 04 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 05 - Modified: 2024-04-11 21:28:18 - Feat.: - Title: Bidenova vláda sa snaží rozšíriť povinné preverovanie osôb nakupujúcich zbrane
menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 23:42