StoryEditor

Päť základných pravidiel, ktoré musí ovládať každý vodič. Čo robiť, keď máte za chrbtom sanitku

30.04.2017, 11:55

Zúčastili sme sa kontrolného výjazdu, ktorý nám naživo ukázal ako sa správajú slovenskí vodiči. V deň „testu“ sme žiaden veľký problém nezažili, no podľa odborníkov sa vodiči zvyknú správať oveľa nedisciplinovanejšie.

Čo však robiť ak za chrbtom vidíte sanitku? 

Zákon o cestnej premávke hovorí, že vodič iného vozidla je povinný vozidlu s právom prednostnej jazdy a vozidlu, ktoré sprevádza, umožniť bezpečný a plynulý prejazd, a ak je to potrebné, aj zastaviť vozidlo na takom mieste, aby neprekážalo.

Do skupiny vozidiel s právom prednostnej jazdy a vozidlami, ktoré ich sprevádzajú, sa vodič iného vozidla nesmie zaraďovať. Aká je však realita?

„Vodiči by sa pri spozorovaní sanitky mali uhýbať na pravú stranu krajnice, pokiaľ to cesta dovoľuje. Stále sa nájdu takí, ktorí nám svojim šoférskym správaním prácu sťažujú. Extrémne rýchle vozidlá predbiehajúce sanitku či zámerné blokovanie nášho vozidla nie sú ničím výnimočným. Vážnosť situácie si neuvedomujú častokrát ani chodci - doslova sa vrhajúci pod kolesá v snahe ešte stihnúť prejsť na druhú stranu cesty,“ hovorí Miloslav Váňa , supervízor vodičov Falck Záchrannej.

Správne a bezpečne sa uhnete sanitke takto:

1. Ak začujete sirénu, zachovajte pokoj. Nebrzdite prudko, nepridávajte plyn ani neodbáčajte.

2. Počas jazdy na dvojprúdovej ceste sa stiahnite s vašim vozidlom na pravý okraj vozovky.

3. Ak je na ceste prekážka alebo zúžený úsek, zastavte na krajnici ešte pred ňou, nie vedľa nej. 

4. Na dvojprúdovej diaľnici alebo ceste platí zásada, v ktorom pruhu som, na tú stranu sa uhnem. Ak ste v pravom tak vpravo, ak v ľavom tak vľavo. Takto vytvoríte pre sanitku dostatok miesta v strede vozovky.

5. Na trojprúdovej diaľnici platí rovnaká zásada. Autá vľavo sa stiahnu na ľavú stranu, autá vpravo na pravú stranu. Ak ste v strednom pruhu, sledujte, ako sa vyhnú vodiči idúci za vami. A vy sa vyhnite prichádzajúcej sanitke rovnako.

(V Rakúsku funguje ukladanie áut tak, že ľavý pruh sa uhne do ľavého smeru a všetky ostatné do pravého. Na Slovensku pravidlá pre trojprúdovú diaľnicu nie sú určené. Preto to vyhýbanie áut podľa toho, čo vidíte za sebou)  

 

01 - Modified: 2017-05-18 06:37:27 - Feat.: - Title: Sanitku na cestách zvyknú ignorovať vodiči, ale aj chodci. Pozrite sa, ako to vyzerá v Bratislave
menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
21. apríl 2024 16:31