StoryEditor

Povinnosť používať v aute bezpečnostné pásy má výročie. Je to už 50 rokov

18.04.2017, 17:00
Autor:
TASRTASR
Pasívna i aktívna bezpečnosť automobilov sa za posledných 50 rokov posunula míľovými krokmi vpred.

Od povinnosti používať bezpečnostné pásy na predných sedadlách zavedenej od 1. januára 1967 cez airbagy, ABS, stabilizačný systém ESP až k dnešným takmer sci-fi bezpečnostným prvkom. Tie najmodernejšie umožňujú, že automobil zaparkuje sám, v kritickej situácii zastaví bez zásahu vodiča.

Tento rok trvá povinnosť používať bezpečnostné pásy na Slovensku i v Česku 50 rokov. Odvtedy sa ich funkcie stále vylepšujú. Klasický samonavíjací mechanizmus bol doplnený predpínačom a následne obmedzovačom sily.

Vývoj dospel až k pásom s integrovaným airbagom, ktorým sú niektoré autá vybavené. Čo dnes už v aute nesmie chýbať, sú airbagy. Využívajú sa čelné, bočné, hlavové a okenné. Rozširujú sa i kolenné alebo panvové.

Pixabay

​​Výrazne vpred sa posunula aj osvetľovacia technika vozidiel. Od halogénovej žiarovky sa za posledné polstoročie konštruktéri prepracovali k LED i laserovým technológiám. Svetelný lúč sa vie prispôsobiť aktuálnym potrebám a zamedzuje tak oslňovaniu protiidúcich vodičov. Svetelný kužeľ sa natáča do zákruty a svetlá sa automaticky prepínajú.

Kým v minulosti sa vodič musel spoliehať iba na vlastné oči a schopnosti, dnes mu pomáhajú rôzni asistenti. Možnosti sú obrovské – od cúvacích kamier cez asistentov sledujúcich dopravné značky, rozpoznávajúcich dostatočne veľké parkovacie miesto, strážiacich mŕtvy uhol v zrkadlách, udržovanie vozidla v jazdnom pruhu až po samočinne parkujúce automobily, systémy nočného videnia či vozidlá s autopilotmi. Vývoj smeruje k úplne autonómnym vozidlám, ktoré by mali zamedzovať nehodám.

Životy pri nehodách pomáhajú zachraňovať pre-crash systémy. Automobil rozpozná blížiacu sa nehodu a posádku na stret pripraví. Zatvorí okná, nastaví sedačky do správnej pozície, dofúkne a „zomkne“ vzduchovo nastaviteľné sedačky, utiahne bezpečnostné pásy, atď.

Systém eCall privolá po nehode záchranárov. Tí rovno vedia, kde k nehode prišlo, koľko ľudí je v aute, aký silný bol náraz a o aké auto ide. Záchranári sa tak môžu na zásah vopred pripraviť.

"Každý takýto systém, ktorý vozidlo má, je jednoznačne plusom. V našich autocentrách zákazníci najviac žiadajú ESP, upínacie body ISOFIX pre detské sedačky a čo najviac airbagov. U novších a drahších automobilov ide o adaptívne osvetlenie vozidiel a adaptívne tempomaty, ktoré sledujú situáciu pred vozidlom pomocou laserov, radarov a kamier. Úplne najdôležitejším bezpečnostným prvkom ojazdeného vozidla je ale jeho dobrý technický stav – správne nahustené a nezjazdené pneumatiky, tlmiče, brzdy, podvozok bez nadmerných vôlí, osvetlenie vozidla a tak ďalej," komentuje bezpečnostné prvky automobilov generálna riaditeľka AAA Auto Karolína Topolová.

01 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 02 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 03 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny 04 - Modified: 2024-04-17 09:36:15 - Feat.: - Title: Nová povinnosť pre autá od júla 2024: Znamená stopku pre obľúbené fiaty i porsche 05 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta
menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 03:54