Flickr/VnGrijl
StoryEditor

Taxikári vyhrali. Súd zakázal Uber v Brne

18.04.2017, 11:05
Brno sa vysporiadalo s Uberom veľmi rýchlo. Len dva mesiace po jeho spustení.

Alternatívna taxislužba Uber sa v Brne príliš dlho neohriala. Podľa miestneho krajského súdu je poskytovaná v rozpore s českými právnymi predpismi, a preto ju súd predbežným opatrením zakázal. Stalo sa tak na základe žiadosti taxislužby Lidotaxi, ktorú podporil aj brnenský magistrát. Ide o prvé takéto rozhodnutie v Česku.

Uber do Brna vstúpil na začiatku februára a hneď vzbudil nevôľu predovšetkým u klasických taxikárov, ktorí ho považovali za nekalú konkurenciu. Taxislužba Lidotaxi následne podala na Uber žalobu, ku ktorej sa pridal aj brniansky magistrát. Súd im dal v predbežnom opatrení za pravdu.

Teraz sa prekladá uznesenie do holandčiny a akonáhle dôjde na holandskú centrálu spoločnosti, nadobudne vykonateľnosť. To znamená, že Uber nebude môcť ďalej svoju službu prevádzkovať. Ak to poruší, dostane na prvýkrát pokutu 50 tisíc českých korún. Za opakované porušenie možno udeľovať pokutu už bez obmedzenia. Podobné rozhodnutia prinútili Uber k tomu, aby svoju službu UberPop stiahol už z niekoľkých krajín.

"My sme od samého začiatku hovorili, že nechceme brániť v podnikaní na území mesta Brno, však trváme na tom, aby sa tak dialo za splnenia legislatívnych podmienok, ktoré sú momentálne platné," poznamenal brniansky primátor Petr Vokřál (ANO).

"Sme presvedčení o tom, že Uber na území mesta nepodniká podľa týchto pravidiel, čomu dal za pravdu aj výrok Krajského súdu v Brne v rámci predbežného opatrenia. Sme presvedčení, že tento postup je správny," povedal Vokřál.

V uznesení súdu stojí, že žalovaný (teda Uber) je povinný zdržať sa prevádzkovania taxislužby na území Štatutárneho mesta Brna pomocou osôb, ktoré nepreukázali znalosti miestopisu, znalosti právnych predpisov upravujúcich taxislužbu a ochranu spotrebiteľa a znalosti obsluhy taxametra vodičmi taxíkov.

"Argument, že sú niektoré naše predpisy zastarané, mi pripadajú úplne scestné. To by sme mohli tvrdiť, že nebudeme dodržiavať akýkoľvek zákon, pretože sa nám zdá v tom čase už zastaraný. Kým zákony platia, musia ich dodržiavať všetci," doplnil primátor.

Koniec musí prísť do pár dní
Podľa viceprimátora pre dopravu Mateja Hollan je teraz rozhodnutie súdu prekladané do holandčiny, aby mohlo byť odoslané do Holandska, kde Uber sídli.

"Vo chvíli, kedy bude oficiálne doručené, nastáva právny stav, keď Uber musí s poskytovaním svojich služieb na území mesta skončiť. Teraz ešte pár dní môže službu prevádzkovať, to záleží na morálnom kredite firmy," povedal Hollan.

​Rozhodnutie krajského súdu je v českom prostredí prelomové. "My toto rozhodnutie vítame, pretože vnáša jasné stanovisko súdnej moci do toho, či služba Uber podniká v Českej republike v súlade so zákonom," oznámil Hollan.

Okrem toho súd vydal ešte jedno predbežné opatrenie, ktoré zakazuje činnosť konkrétnemu vodičovi, ktorý mal pod sebou zhruba pätnásť áut, v ktorých jazdil on sám aj iní vodiči.ANKETAPreferujete taxi alebo Uber? taxi 578 (24%) Uber 1680 (70%) Neviem to posúdiť 130 (5%) Hlasovalo 2388 ľudí, aj vy

"Nemáme u nás precedens systém, takže sa nedá povedať o ďalších vodičoch, ktorí nepatria do tejto konkrétnej flotily, že porušujú zákon. Ale vo všeobecnej rovine je jasné, že sú všetky tieto činnosti bohužiaľ nelegálne," vyjadril sa k ďalšiemu rozhodnutiu súdu Hollan. "Slovo bohužiaľ som použil zámerne, pretože by sme si priali, aby tu bola kvalitná konkurencia existujúcim taxislužbám, ale nie nelegálnym spôsobom," dodal.

Brnu pomohli pražské skúsenosti
V Brne sa tak podarilo pomerne rýchlo to, o čo sa v Prahe taxikári i mesto zatiaľ bezvýsledne snažia v podstate od začiatku fungovania služby UberPop pred viac ako dvoma rokmi.

Tu prešli skúsenosťou s pokutami každého chyteného vodiča (pretože každý vodič Uberu už z princípu porušuje zákon o cestnej doprave) alebo blokáciou magistrátnych kariet zo strany aplikácie Uber. Posledným vývojom potom dokonca bolo, že mestský súd zrušil pokutu vodičovi Uberu.

Taxikári dokonca neuspeli s podobnou žiadosťou o predbežné opatrenie, aké bolo vznesená v Brne. Súd jej nevyhovel preto, že prišla neskoro - keď služba fungovala už pomerne dlho, a preto súd zistil, že by si opatrenie neplnilo svoj účel.

​Za brnenským úspechom je ale napriek tomu veľký kus práce pražských taxikárov, ktorí by ho teraz mohli použiť vo svoj prospech. Aj námestník Hollan hovorí, že v Brne aktuálne urobili v podstate to isté, čo pražské taxikárske združenia, iba boli dostatočne rýchli.

"Okrem našich právnikov nám veľmi pomohli aj konzultácie od advokáta Hejduka," spomína Hollan pražského právnika, ktorý sa v nezákonnosti Uberu angažoval už skôr. V Prahe za pomoci figurantov a exekútora (alternatíva notára) zdokumentoval šestnásť jázd, na základe ktorých chcel dokázať, že vodiči Uberu vedome taxikárčia bez oprávnenia. 

To isté Hejduk teraz zopakoval v Brne a zahrnul to do podkladov k súdu, keď zastupoval Lidotaxi. Súd ich žiadosti o predbežné opatrenie vyhovel v plnom rozsahu.

Proti Uberu sa búria aj taxikári v Bratislave. Pozrite si video z protestu

01 - Modified: 2023-04-21 16:15:11 - Feat.: - Title: Uber končí v Rusku, Yandex kúpil jeho podiel v spoločnom podniku 02 - Modified: 2022-08-02 14:34:27 - Feat.: - Title: Uber sa v 2. štvrťroku prepadol do straty, tržby sú však nadpriemerné 03 - Modified: 2022-07-29 16:46:19 - Feat.: - Title: TIsk: Uber rokuje o možnom spojení s indickým konkurentom Ola 04 - Modified: 2022-07-14 10:37:30 - Feat.: - Title: Vyše 500 žien žaluje Uber pre sexuálne obťažovanie od vodičov 05 - Modified: 2022-07-12 07:53:52 - Feat.: - Title: Uniknuté dáta ukazujú pochybné spôsoby pri expanzii podnikania Uberu
menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
20. apríl 2024 07:59