Reuters
StoryEditor

Carlos Ghosn opúšťa pozíciu šéfa Nissanu

23.02.2017, 12:10
Autor:
TASRTASR

Spolupredseda predstavenstva Nissanu Carlos Ghosn (62 r.) po 18 rokoch odchádza z funkcie a od 1. apríla bude koncern viesť jeho partner Hiroto Saikawa. Brazílčan Ghosn zostane vo funkcii prezidenta Nissanu. Saikawa je v súčasnosti spolupredsedom predstavenstva a prezident združenia japonských automobiliek.

"Aj naďalej budem viesť firmu, a to samostatne aj v rámci Aliancie Renault-Nissan-Mitsubishi," povedal Ghosn. Zdôraznil svoje presvedčenie, že ním vytvorený manažérsky tím disponuje dostatkom talentu a skúseností, aby splnil operatívne a strategické ciele Nissanu.

Nissan vytvoril alianciu s francúzskym Renaultom v roku 1999 a Ghosn sa dostal na čelo Nissanu, aby zadlžený koncern vyviedol z krízy. Ghosn zostáva vo funkcii šéfa predstavenstva Renaultu a od decembra minulého roka aj Mitsubishi, v ktorom Nissan získal 34 percentný podiel.

Mitsubishi je šiesta najväčšia automobilka v Japonsku. V apríli minulého roka spoločnosť priznala, že na domácom trhu celé roky prikrášľovala údaje o spotrebe svojich štyroch modelov miniáut, z čoho dva vyrábala pre Nissan.

Škandál sa postupne rozšíril aj na ostatné modely predávané v Japonsku. Napokon sa manipulácie preukázali v prípade 20 modelov, ktoré sa v Japonsku predávali v posledných 10 rokoch.

menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 21:20