Škoda
StoryEditor

Z Kodiaqa je veľký hit. Na vozidlo treba čakať aj pol roka

19.02.2017, 17:49
Autor:
ČTKČTK
Škoda eviduje tri dni pred oficiálnym začatím predaja 3000 objednávok.

Na novú Škodu Kodiaq budú záujemcovia spočiatku čakať výrazne dlhšie, než je obvyklé u ostatných modelov značky. Čakacie lehoty sa môžu u najžiadanejších motorizácií a výbav vyšplhať až na šesť mesiacov. U iných modelov je to bežne desať až 12 týždňov. Dodacie lehoty Kodiaq predlžuje preto, že ľudia stoja hlavne o verziu vozidla v najvyššej výbave, ktorú si môžu nechať upraviť podľa svojho želania. Vyplýva to z informácií predajcov a automobilky.

Kupci preferujú drahšiu výbavu

"Aktuálne dodacie lehoty sa pohybujú rádovo niekoľko mesiacov, u niektorých variantov to môže byť aj dlhšie. To je však stále akceptovateľná doba vzhľadom na nábehovú krivku vozidla a fakt, že viac ako 90 percent vozidiel sa objednáva v individuálnej konfigurácii, na rozdiel od konkurenčných skladových vozidiel iných značiek," povedal ČTK Zdeněk Štěpánek z oddelenia korporátnej komunikácie Škody.

Škoda eviduje tri dni pred oficiálnym začatím predaja 3000 objednávok na Kodiaq. Tento rok vyrobí vo svojom závode v Kvasinách zhruba 70-tisíc vozidiel, v ďalších rokoch o 5000 viac. Z doteraz získaných objednávok vyplýva, že najžiadanejšou verziou bude vozidlo s motorom 2,0 TDI s výkonom 140 kilowattov s pohonom všetkých kolies v stupni výbavy Style.

"Toto je najlepší motor v nafte, ktorý sa robí. Pre takto veľké auto je úplne dostačujúci a veľmi žiadaný," povedal predajca východočeského Autocentra Barth Martin Bárta. Auto sa predáva v rozmedzí od 25-tisíc do 45-tisíc eur, kupci sú spravidla muži a firmy. Preferujú drahšiu výbavu, napríklad kožené poťahy, najčastejšie si vyberajú šedú metalízu.

Podľa predajcov v Karlovarskom kraji sú najdlhšie dodacie lehoty práve u najlepšie vybaveného modelu Style. Kým Kodiaq v základnej a strednej výbave sú predajcovia v kraji schopní dodať za sedem až deväť týždňov od objednávky, na model Style sa čaká približne 33 týždňov. Prvé objednávky niektorí predajcovia prijali už v novembri. Vedúci predaja mladoboleslavského autosalónu Laureta Auto Vladimír Bárta podotkol, že najvyššiu výbavu objednáva 95 percent zákazníkov.

Predajný hit

Podľa vedúceho predaja AUTONOVA BRNO Mareka Leichmanna je Kodiaq predajný hit. "Ešte pred uvedením na trh už máme podpísané kúpne zmluvy na zhruba desať áut. Keby auto bolo k dispozícii okamžite, predáme ich výrazne viac, dodacia lehota je približne šesť mesiacov a množstvo áut pre český trh je obmedzené," uviedol Leichmann.

Veľký záujem o nový Kodiaq ešte pred začatím predaja potvrdzuje aj liberecký Autotrend. Na tento rok má predajca kvótu 30 áut. "Už teraz máme polovicu predanú a to v ňom ešte nikto zo zákazníkov ani nesedel," povedala dnes ČTK vedúci predaja Vendula Volavková. Záujem je podľa nej o drahšie modely a hlavne o dvojlitrové motory. Auto už v salóne majú, rovnako ako ostatní predajcovia ho predstaviť môžu až 22. februára, kedy bude predaj spustený. "Myslím, že potom sa záujem ešte zvýši a naša kvóta bude rýchlo preč," dodala.

Radim Zlotý z Autocentrály Hlučín neďaleko Ostravy ČTK povedal, že už je zarezervovaná skoro polovica aut Kodiaq, ktoré má pobočka v pláne tento rok predať. "Záujem je, ale tých áut je na tento rok málo pre ČR. Celá firma ich dostane 36, máme tri pobočky, takže na každú pobočku 12 kusov. Ja už tu mám päť objednávok, bez toho, že by to tí ľudia videli. Nejazdili v tom, nesedeli," povedal Zlotý.

Automobilka láme rekordy

"To auto je už teraz bestsellerom. Je zaujímavé, že o Škodu Kodiaq majú záujem ako retailoví klienti, tak i veľké firmy, ktoré ju chcú zaradiť do svojho vozového parku," uviedol vedúci predaja spoločnosti Auto Hlaváček Olomouc Marian Vychodil.

Počet objednávok je podľa juhočeského predajcu vozidiel z CB Auto Milana Haškovca porovnateľný s dopytom po iných novinkách od Škody Auto. V píseckej predajni Auto Kápl naopak hovoria o vyššom záujme v porovnaní s inými novinkami. "Myslím, že veľkú úlohu hrajú emócie," povedal ČTK predajca Václav Kápl s tým, že takisto ide o prvé SUV vo svojej triede.

Kodiaq je najnovším a najväčším modelom mladoboleslavskej automobilky. Ponúka pri dĺžke 4,7 metra a šírke 1,9 metra batožinový priestor so základným objemom 720 litrov. Vďaka voliteľnej tretej rade sedadiel má ako prvá Škoda až sedem miest na sedenie. Na výber na českom trhu sú štyri motory TSI či TDI s výkonmi od 110 do 140 kW. Model sa bude vyrábať aj v Číne, ktorá je najväčším odbytiskom automobilky.

Škoda Auto vlani dodala zákazníkom rekordných 1 127 700 vozov, medziročne o 6,8 percenta viac. Tento rok v januári predala 93 800 vozidiel, medziročne o 2,4 percenta viac. V troch českých závodoch v Mladej Boleslavi, Kvasinách a Vrchlabí zamestnáva približne 27 000 ľudí, z toho 2000 cudzincov.

V januári sme sa v HNtelevízii rozprávali o Škode Kodiaq s konateľom Škoda auto Slovensko Marekom Růžičkom:

01 - Modified: 2024-04-19 16:59:34 - Feat.: - Title: Rošáda Francúzov je na konci. Trnavské trio je kompletné, vyžiadalo si stovky miliónov aj prepúšťanie 02 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 03 - Modified: 2024-04-19 12:15:00 - Feat.: - Title: Mazda predstavila novú vlajkovú loď. Gigant aj so šesťvalcom zvládne 2,5-tonový príves 04 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Dopravné značky, ktoré musia vodiči dokonale poznať. Mnohí však zaváhajú 05 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut
menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
20. apríl 2024 05:19