StoryEditor

Štát vs. Waze. Toto je trasa, ktorá vás dostane z Bratislavy do Košíc rýchlejšie

13.01.2017, 11:10
Autor:
pebpeb
Pozrite si test, v ktorom sme cestovali z Bratislavy do Košíc pomocou rôznych aplikácií.

Tisícky vodičov každý deň zvažujú, či zvolia na ceste z Bratislavy do Košíc severnú alebo južnú trasu. Cestujúci si môžu ľahko zvoliť ideálnu trasu podľa aktuálnej situácie.

Pri výbere im pomôžu mobilné aplikácie ako napríklad Waze či Google Maps. Pokiaľ nie je na cestách vážna dopravná nehoda alebo uzávierka, obe aplikácie obvykle vyhodnotia ako najlepšiu trasu juhom Slovenska. Teda po diaľnici D1 smerom na Trnavu, potom po rýchlostnej ceste R1 smerom na Zvolen. Následne cez Rimavskú Sobotu až do Košíc.

​V utorok 10. januára predstavilo svoju aplikáciu aj ministerstvo dopravy (test štátneho dopravného projektu si môžete prečítať TU.) Štátna aplikácia na rozdiel od tých súkromných vyhodnotila ako najlepšiu severnú trasu. Teda celú cestu po diaľnici D1 a po úsekoch, kde ešte diaľnica nestojí.

My sme sa rozhodli, že otestujeme obe možnosti v reálnom čase. Dve posádky šli rozdielnymi trasami, pričom každá rešpektovala základné pravidlo - absolútne dodržiavanie rýchlostných limitov.

Cieľom bolo zistiť, či dokáže lepšie vyhodnotiť aktuálnu situáciu aplikácia Waze alebo štátna O doprave. Štát vs. Waze. Kto dorazí do Košíc rýchlejšie? 18:13 Víťazstvo pre štátnu aplikáciu Test cestovania z Bratislavy na východ Slovenska sa skončil priaznivejšie pre severnú trasu, ktorú navrhovala štátna aplikácia O doprave. Zároveň však treba dodať, že táto aplikácia odhadovala, že trasa bude trvať o 20 minút dlhšie, ako tomu bolo v skutočnosti. Video z trasy nájdete v najbližších dňoch na HNonline.sk 17:44 Oslavy v Košiciach

Zdroj: HN/Drahomír Piok
17:42 O štyri minúty sme tam Na dohodnuté miesto čoskoro dorazí aj posádka, ktorá sa vybrala južnou trasou. "O štyri minúty sme tam," hlásia. Nič to však nemení na tom, že v centre Košíc budú neskôr ako ich súperi.  17:40 Sever to vyhral "Sme v Košiciach priamo v centre a prichádza moment pravdy. Hľadáme auto druhej posádky a nikde ho nevidieť. Vyzerá to tak, že trasa zvolená štátnou aplikáciou O doprave je tá víťazná," teší sa Drahomír Piok.  17:37 Sme v Košiciach "Prechádzame centrom Košíc," hlási severná posádka.
Zdroj: HN/Drahomír Piok
17:22 Bude to tesné "Do cieľa nám ostáva 22 kilometrov a navigácia píše, že dorazíme o 23 minút," znejú správy z južnej trasy. Vyzerá to na veľmi tesný súboj.  17:20 Asi to prehráme "Na diaľnici okolo Prešova sme museli spomaliť," hlási severná posádka. "Asi to prehráme."
Zdroj: HN/Drahomír Piok
17:08 Sever sa dostáva do náskoku ​Video spustíte kliknutím na obrázok
Zdroj: HN/Drahomír Piok
16:56 Problémy na severe Zhoršené podmienky hlási aj posádka na severnej trase. "Sme pred Prešovom a husto sneží," popisuje Drahomír Piok.  "Doteraz nás ostatné autá predbiehali, pretože sme išli 130 kilometrovou rýchlosťou. Teraz sa to obrátilo, šoféri kvôli sneženiu výrazne spomalili," dodáva.  16:48 Sme v Branisku Severná posádka sa dostala do najväčšieho a najdlhšieho tunelu u nás.  16:46 Južná trasa spomaľuje "Cesty sú úplne zasnežené, nedá sa predbiehať a strácame čas," hlási posádka z juhu. Ich presun sa výrazne spomaľuje. 
Zdroj: HN/Michal Valentin
​Príchod sa posúva
Zdroj: Waze
16:37 Vyzerá to na tesný záverečný súboj Súboj sa vyostruje. Vyzerá to tak, že záver bude tesný. Posádka na severnej trati, ktorá využíva štátnu aplikáciu O doprave, má čas predpokladaného príchodu do Košíc o 17:42.
Zdroj: HN
​Posádka na južnej trase s aplikáciou Waze má predpokladaný príchod do Košíc o 17:36.
16:26 Na južnej trase sa zhoršujú podmienky Posádka na južnej trase je v obci Čoltovo. Podmienky sa zhoršujú - cesta je viac zasnežená a šmýka sa. Okrem toho sa im príchod do Košíc posunul na 17:36. 16:24 Drahov tím je v Poprade "Toto je aktuálny výhľad na Tatry, sme v Poprade," hlási Drahomír Piok, idúci severnou trasou s pomocou štátnej aplikácie O doprave.
Zdroj: HN/Drahomír Piok
16:04 Naživo z cesty 15:58 Posledných 125 kilometrov "Práve sme prešli perlu Gemera," hlási posádka južnej trasy. Z Rimavskej Soboty majú pred sebou majú ešte 125 kilometrov jazdy a čas príchodu sa nemení, ostáva na približne pol šiestej večer. 
Zdroj: HN/Michal Valentin
15:44 Veľká časť cesty je za nami Cestovatelia na južnej trase minuli Lučenec. Majú tak za sebou približne 250 kilometrov a čaká ich asi 150 kilometrov. Tie už ale budú bez diaľnic. Okolo ciest je sneh, no dopravu vôbec nekomplikuje. 
Zdroj: HN/Michal Valentin
15:41 Mám chuť to otočiť "Sme pri Ružomberku a vychádzame na diaľnicu, ktorá nás dovedie až do Košíc," hlási posádka severnej trase. Samozrejme s výnimkou Braniska a Prešova, kde ešte na diaľnicu čakajú.  "Kedže som sa dozvedel, že druhá posádka je už v Lučenci, mám chuť to otočiť," hovorí Drahomír Piok. 
Zdroj: HN/Drahomír Piok
15:19 Čím ďalej od Bratislavy, tým horšie počasie Teplota klesá aj na severe, dostala sa už na nulu. "Čím sme ďalej od Bratislavy, tým to je horšie," popisuje Drahomír Piok. 
Zdroj: HN/Drahomír Piok
Zdroj: HN/Drahomír Piok
14:59 Problém na juhu Južná trasa narazila na problém. "Sme za Zvolenom a oproti prvej predpovedi navigácie meškáme šesť minút. Nie je to ale kvôli zlému počasiu, brzdí nás kamión," hlási posádka.  14:56 V Košiciach zastavili dopravu Sneh komplikuje dopravu v Košiciach, na Hlinkovej ulici policajti zastavili dopravu.
Zdroj: TASR
14:51 Dorazili do Žiliny Posádka na severnej trase, ktorá využíva štátnu aplikáciu O doprave, sa hlási zo Žiliny.
Zdroj: HN/Drahomír Piok
14:50 Pod Strečnom je cesta prekvapivo plynulá
Video spustíte kliknutím na obrázok.
14:39 Policajná hliadka, ktorá nebola Posádke, ktorá ide severnou trasou a využíva štátnu aplikáciu O doprave táto aplikácia avizovala policajnú hliadku. Žiadna tam však nebola.
Zdroj: O doprave
14:37 Na juhu je viac snehu Južná posádka sa musí vysporiadať so zhoršujúcim sa počasím. "Za Žiarom nad Hronom sa počasie sa pokazilo, je tu viac snehu, ktorý sa topí," popisuje posádka. 
Zdroj: HN
14:25 Štátna posádka Takto vyzerá posádka, ktorá cestuje severnou trasou.  14:03 Počasie sa zhoršuje Posádka, ktorá cestuje južnou trasou sa dostala k Nitre. Počasie sa zhoršuje a teplota klesla približne na nula stupňov.  Aktuálne navigácia Waze ukazuje dojazd do Košíc o 17:27. "Ak sa to podarí v takomto čase, budem macher," obáva sa šofér Peter Blaško.
Zdroj: HN/Peter Blaško
13:42 Pozrite si rozhovor s Ondrejom Matejom o tom, kedy bude dostavaná diaľnica do Košíc
13:39 Posádky sa rozdelili Posádky oboch vozidiel sa už rozišli. Jedna sa oddelila na R-jednotku a smeruje na Nitru. Tá druhá ostala na diaľnici D1 mieri na Trenčín. 
Zdroj: HN/Drahomír Piok
13:33 Zatiaľ spoločná cesta Obe autá sa zatiaľ držia pri sebe. "Sme na dialnici pred Trnavou. Nemrzne, sú dva stupne nad nulou," hlási člen jednej z posádok, editor HN Drahomír Piok.
Zdroj: HN/Drahomír Piok
13:20 Začíname Vľavo je plánovaný čas trasy podľa navigácie Waze, pravý telefón ukazuje, čo očakáva štátna aplikácia O doprave. 
Zdroj: HN

01 - Modified: 2024-04-18 14:08:09 - Feat.: - Title: Bratislavské letisko patrí k desiatke najlepších letísk vo východnej Európe 02 - Modified: 2024-04-18 14:00:59 - Feat.: - Title: V Bratislave sa poobede tvoria kolóny, zdržíte sa aj 20 minút 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Bratislava pripravuje veľký parkovací dom. Magistrát si objednal dokumenty za niekoľko desiatok tisíc eur 04 - Modified: 2024-04-18 11:51:59 - Feat.: - Title: V bratislavskom Ružinove plánujú postaviť polyfunkčný objekt za 21 miliónov eur 05 - Modified: 2024-04-16 07:56:34 - Feat.: - Title: Z kancelárie výhľad na fabriky. Do Košíc mieri nové nákupné centrum, developer môže doplatiť na sivú lokalitu
menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 12:16