StoryEditor

Českí novinári bicyklovali s 0,8 promile, ktoré u nich navrhujú. Test skončil divoko

12.10.2016, 00:00
Ako to v praxi vyzerá, keď sa vydáte na cesty na dvoch kolesách a s 0,8 promile alkoholu v krvi? V jedno pracovné dopoludnie si to vyskúšali českí novinári na špeciálnej akcii Autoklubu Českej republiky.

Organizátori chceli demonštrovať, že návrh českého Senátu, ktorý by povolil alkohol cyklistom na cyklotrasách a cestách 3. triedy, je nebezpečný. Výsledky testu to podľa nich potvrdili, píše iDnes.cz.

Testovanie cyklistov pod vplyvom alkoholu sa odohralo na dopravnom ihrisku Múzea polície ČR, kde český Autoklub spolu s dopravnou políciou pripravili pre novinárov jazdnú dráhu.

Najprv ju prešli za triezva. Potom prišiel na rad alkohol. Vypiť ho museli toľko, aby im pri dychovej skúške namerali aspoň 0,8 promile. Podávala sa whiskey a pivo, takže to netrvalo dlho - zhruba štyri až päť "panákov" plus pivo na zapíjanie. A potom prítomní na bicykel nasadli po druhýkrát.

Hoci počasie vonkajším aktivitám neprialo, takmer všetci obe pokusná kolá na dopravnom ihrisku prešli.

"Prvá jazda za triezva bola rýchlejšia a väčšinou bez chýb. Druhá jazda s alkoholom bola vo väčšine prípadov o niečo pomalšia, ale cyklisti počas nej urobili viac chýb. Navyše tie chyby boli závažnejšie - napríklad nezastavenie na stopke alebo vjazd do protismeru, čo môže viesť k dopravnej nehode," zhrnul výsledky pokusu Pavel Konečný z Autoklubu ČR, ktorý dohliadal na dodržiavanie dopravných predpisov.

Jazdný čas niektorých novinárov "pod vplyvom" bol naopak o niečo rýchlejší, dopustili sa však viacerých prehreškov voči predpisom ako za triezva a subjektívne sa zhodli, že s alkoholom jazdili oveľa odvážnejšie. Ako však dodali, cestné pruhy na dopravnom ihrisku boli o dosť užšie ako na skutočnej ceste.

"Cítila som sa sebaistejšie ako pri prvej jazde, ale urobila som viac chýb, napríklad som sa na križovatke nepoobzerala," priznáva reportérka Jolana. "Určite by som v tomto stave na bicykli nejazdila," dodáva.

Je to ako otvoriť Pandorinu skrinku, protestujú odborníci
Podľa dopravného experta Autoklubu ČR Roberta Vacka by si mal každý predstaviť situáciu, keď v úlohe motoristov míňa podnapitých cyklistov. Otvorila by sa tým podľa neho Pandorina skrinka. "Možno o pol roka príde lobby automobilistov, ktorí povedia, prečo nemôžeme my, keď cyklisti môžu," varuje Vacek.

Súhlasí s ním aj dopravný psychológ Martin Kořán. Upozorňuje, že limit 0,8 promile sa ľahko prekročí, čo už je veľmi blízko hranici jedného promile v krvi, za ktorou už v prípade nehody ide o trestný čin.

"Českí cyklisti sú všeobecne veľmi nedisciplinovaní. Vo chvíli, kedy by sa toto povolilo, väčšina cyklistov by rozhodne ten limit nedodržiavala," myslí si Kořán. Návrh Senátu sa však opiera aj o skúsenosti zo zahraničia: veľká časť západoeurópskych krajín povoľuje cyklistom jazdiť na bicykli do určitého limitu. Susedné Rakúsko povoľuje 0,8 promile, Nemecko dokonca 1,6. A napríklad v Írsku a vo Veľkej Británii nie je presná hranica stanovená. Cyklisti len musia byť jazdy na bicykli schopní.

"Ale cyklista nie je na tej ceste sám," namieta Kořán. "Kto bude v prípade nehody platiť odškodnenie? U nás toto nie je príliš možné," poukazuje dopravný psychológ na nedostatky v českej legislatíve pre podobný návrh.

Dopravná polícia argumentuje, že alkohol na cesty nepatrí u motoristov ani u cyklistov. "S týmto návrhom zásadne nesúhlasíme," povedal Jiří Holub z Riaditeľstva dopravnej polície. Odkazuje na štatistiky z minulého roka - cyklisti zavinili zhruba tretinu z 4 226 dopravných nehôd v Česku, v ktorých figurovali návykové látky. V roku 2015 pri nich zahynulo 68 cyklistov.

Ide najmä o vinárske oblasti
Problém je podľa neho v tom, že cyklotrasy vo vinárskych regiónoch v mnohých prípadoch vedú po pozemných komunikáciách. Polícia preto podporuje výstavbu infraštruktúry určenej len pre cyklistov tak, aby sa nekrížili s cestami.

Najhlasnejším propagátorom zrušenia nulovej tolerancie pre cyklistov v Česku je senátor Zdeněk Škromach, čo nie je náhoda. V blížiacich sa voľbách totiž obhajuje senátorské kreslo v oblasti Hodonínsko, v ktorej cyklotrasy hojne využívajú turisti.

Hoci Škromachov návrh prešiel Senátom, českí poslanci sa k nemu stavajú odmietavo. Toleranciu 0,5 promile pre cyklistov česká Snemovňa odmietla už vlani v decembri.

01 - Modified: 2024-04-23 15:55:06 - Feat.: - Title: Česko oceňuje dohodu Arménska a Azerbajdžanu, nestabilita nahráva Rusku, tvrdí český minister Lipavský 02 - Modified: 2024-04-23 10:54:00 - Feat.: - Title: Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho 03 - Modified: 2024-04-22 12:24:40 - Feat.: - Title: Vallov údiv: Primátor Bratislavy to prehnal a už to asi aj vie (komentár) 04 - Modified: 2024-04-19 21:25:06 - Feat.: - Title: S kontrolami na hraniciach so Slovenskom zatiaľ nepočítame, môže sa to zmeniť, povedal český minister 05 - Modified: 2024-04-19 16:05:21 - Feat.: - Title: Manželia Babišovci sa rozchádzajú. Prajeme si zachovať rodinnú harmóniu, uviedli
menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
24. apríl 2024 07:14