StoryEditor

Toto je kombík do terénu, ktorý prekoná aj kultovú Škodu

18.09.2016, 16:10
Autor:
TopSpeedTopSpeed

Dá sa polemizovať o tom, ktorý výrobca prišiel s prvým bežným cestným autom upraveným pre terén. Volkswagen nepochybne bol medzi priekopníkmi tohto druhu, keď v 80. rokoch na báze II. generácie Golfa robil model Country. 

Ale ako ten do ponuky prišiel, tak sa z nej aj vytratil. Takže znalci môžu oprávnene namietať, že prvenstvo modernej generácie týchto áut patrí Švédom. Pred koncom minulého storočia totiž priniesli Volvo V70 CrossCountry. O zhruba dva roky neskôr predstavilo prvú generáciu Audi A6 Allroad a od začiatku nového storočia sa ponuka v Európe s terénnymi kombíkmi doslova sype. 

No ešte pár rokov predtým, celkom presne v roku 1995, prišlo Subaru s typom Legacy vo verzii Outback. Prvé modely kombíka pre "terén" boli určené pre všetky trhy okrem Európy. Tu sa Legacy Outback objavilo "až" v roku 1997. No stále platí, že toto je ten skutočný prvý priekopník nového podsegmentu moderných kombíkov. 

No je vlastne celkom jedno, kto bol prvý a kto kopíruje. Podstatné je, čo za svoje peniaze vy ako klient dostanete. Preto sme sa celkom podrobne pozreli na schopnosti cenovo najdostupnejšej alternatívy spomedzi technicky identickej trojice Golf Alltrack a Octavia Scout. Toto je Seat Leon vo verzii pre zážitky Xperience.

Miro Glasa

Koncern Volkswagen je v tomto segmente trhu neprekonateľný. Ponuku zodvihnutých kombíkov s pohonom oboch náprav, ktoré sa v miernom teréne nestratia, má celosvetovo najpestrejšiu. A4 Allroad a A6 Allroad, Octavia Scout, Golf Alltrack a Passat Alltrack a samozrejme Seat Leon Xperience. Práve ten sme pred časom vybrali na redakčný test. Po ozaj pozitívnom hodnotení v teste Octavie III Scout sme zvedaví, aká je španielska alternatíva auta, ktorému pristane špina a nepohoda. 

Síce to nerobíme často, no v tomto prípade sme vyskúšali rovno dva modely. Jeden s prepĺňaným benzínovým 4-valcom 1.8 TSI s max. výkonom 132 kW (180 k) skombinovaný so 6-stupňovou samočinnou prevodovkou DSG a druhý s naftovým dvojlitrom s max. výkonom 110 kW (150 k) v kombinácii so 6-stupňovým manuálom. Ktorú by sme brali radšej? A páči sa nám Leon Xperience viac ako jeho najväčší konkurent na slovenskom a českom trhu Octavia III Scout? To a oveľa viac sa dozviete z videotestu nižšie:

Vo videoteste opakovane konštatujeme, že Leon Xperience je podľa nás ešte o trochu lepším autom než ozaj vydarená Octavia III Scout. Iste, nie je to jeho jediný, ale nepochybne hlavný konkurent na našich trhoch v SR a ČR. Napriek tomu, že Španiel má o pár desiatok litrov menší kufor a o 6 mm nižšiu svetlú výšku, pri bežnom používaní zvládne viac než 90% toho, čo Octavia Scout. 

Ak mu dáte prednosť, odmení sa nielen krajším dizajnom, športovejšími jazdnými vlastnosťami a skvelými prednými sedadlami, ale aj širšou ponukou motorov, prevodoviek a pohonov, nižšou cenou a v neposlednom rade neopozeranosťou. 

Miro Glasa

Seat Leon Xperience

PLUSY:

+ vyšportovaný dynamický dizajn,

+ ponuka motorov, pohonov a prevodoviek,

+ všestrannosť,

+ neopozeranosť,

+ športovo/komfortný podvozok,

+ veľmi vhodný pre naše NEcesty,

+ prekvapivé schopnosti v teréne,

+ príjemné jazdné vlastnosti na cestách,

+ predné športovo-komfortné sedadlá,

+ nízka hlučnosť vnútri (benzínová verzia),

+ všetky prednosti Seat Leon ST

  (priestor vnútri, veľký kufor, robustná konštrukcia, mnoho odkladacích priestorov...).


MÍNUSY:

- chýba asistent zjazdu z kopca,

- široký stredový tunel tlačí vodiča,

- stretávacie LED svetlá bez funkcií,

- automat diaľkových sv. reaguje neskoro,

- nádrž len 55 l

  (TDI dojazd 850 km, TSI 650 km),

- vonkajšie zrkadlá špinia zorné pole,

- ECO režim totálne dusí motor!

Pripravené v spolupráci s TopSpeed.sk

01 - Modified: 2024-03-25 10:10:00 - Feat.: - Title: Má ešte španielsky Seat budúcnosť? Minulý rok bol najlepší v histórii, toto sú jeho plány 02 - Modified: 2024-01-26 23:00:00 - Feat.: - Title: Bude Seat najlacnejšou značkou koncernu? Vyrábať má malý a dostupný elektromobil 03 - Modified: 2024-01-17 13:25:00 - Feat.: - Title: Prvý Seat má už 40 rokov: Oslava priniesla limitovanú edíciu pre najmenší model dneška 04 - Modified: 2023-09-09 22:00:00 - Feat.: - Title: Seat doplatil na „španielsky problém“. Predbehol ho dravý nováčik a vzal mu zákazníkov, diely aj pozornosť 05 - Modified: 2022-05-06 20:51:31 - Feat.: - Title: Dostupný základ zo Španielska? Malé elektromobily Škody, Cupry a Volkswagenu prvýkrát oficiálne
menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 07:37