StoryEditor

Svet spoznal novú Teslu Model S. Opäť bude jazdiť zadarmo

14.04.2016, 00:00
Je luxusnejšia, plná nových technológií, ale aj s vyššou cenou. Tesla ukázala novú podobu svojho top elektromobilu.

Model S je elektromobil, ktorý preslávil dovtedy malú americkú automobilku, ktorá mala v ponuke len jeden športový model. Samozrejme, elektrický. Keď začal v roku 2012 Elon Musk, šéf Tesla Motors, ponúkať novinku na trhu, ihneď sa stala tým najlepším sériovo vyrábaným elektromobilom na svete.

Model S začal ponúkať to, čo dovtedy bolo pri elektromobiloch takmer nemožné. A tým je luxusný dizajn, nabíjanie zadarmo či reálny dojazd vyše 400 kilometrov. 

Po štyroch rokoch však prišiel na rad facelift, a Tesla Motor svoju novinku omladila. Hoci niektoré zmeny prichádzali „za pochodu“, kde napríklad pribudol pohon 4x4, no až teraz sa zmenil dizajn či niektoré technologické špecifikácie súvisiace s nabíjaním.

Nový Model S si berie aktuálne vzhľad, ktorý automobilka ukázala pri svojich radách Model X či Model 3. A teda najmä predná časť auta bude bez čiernej časti, ktorá pripomínala vstup na nasávanie vzduchu, ktorý tu nie je, samozrejme, na chladenie motora potrebný. 

Tesla Motors

Tesla dobieha konkurentov

Model S tak bude viac jasne rozoznateľný, že ide o „iné“, a nie klasické auto. Samozrejmosťou je zachovanie výbornej aerodynamiky, ktorá sa radí k tomu najlepšiemu na trhu. Aj detail ako zasúvacie kľučky od dverí zostali rovnaké. 

Okrem toho sa v prednej časti objavia LED svetlomety, ktoré nahradia už zastarané xenóny. Tie patrili na elektromobile Model S k úplne štandardným a ničím nevynikali. Teraz sa o bezpečnosť postará 14 viacpolohových LED diód.

Tesla tu tak dobieha konkurentov a poskytne vyššiu pasívnu bezpečnosť počas jázd v noci.  Navyše budú adaptabilné a majú meniť svoj lúč, ak pôjdete do zákrut. O tom či budú „vyzerávať“ autá a presne prispôsobovať diaľkové svetlá tak ako prémiové autá BMW, Audi či Mercedes, zatiaľ Tesla nepíše. 

Odolá biologickému útoku

Ďalšou veľkou novinkou je použite špeciálneho filtra HEPA, ktorý už Tesla dáva do SUV Modelu X. Je to systém, ktorý dokáže zo vzduchu, ktorý prúdi do auta, vyfiltrovať až 99,97 percenta nečistôt. Teda jazda v aute má byť bez toho, aby ste v zápche vdychovali exhaláty, baktérie alebo alergény. Navyše má mať aj Model S špeciálny režim ako Model X a dokonca odolať biologickému útoku.  Kabínu s posádkou má reálne ochrániť voči kontaminácii z okolia. Žiaden iný výrobca sériovo neponúka nič podobné vo svojom aute. 

Aktualizovaný Model S dostane aj lepšie nabíjanie. Aj napriek tomu, že už dnes je Tesla Model S jedným z najrýchlejšie sa nabíjajúcich elektromobilov, Tesla upravila jeho schopnosti. Zo 40 ampérov na 48. Batérie sa majú na rýchlonabíjačkách dobiť rýchlejšie. Nabíjať na Tesla nabíjačkách, ktoré sú už aj na Slovensku sa stále bude zadarmo.

Úpravou prešiel aj web, ktorý úplne detailne ukazuje, ako pracujú batérie v aute a koľko bude mať pri rôznych podmienkach dojazd. Môžete si na ukážku vybrať presný model, nastaviť rýchlosť auta, simulované počasie a napríklad zapnúť klimatizáciu. 

Tesla Motors

Dojazd vyše 600 kilometrov

Dozviete sa tak napríklad, že aj keby iste išli stále rýchlosťou 120 kilometrov za hodinu, v najvýkonnejšej Tesle so zapnutou klimatizáciou na 21-palcových kolesách váš reálny dojazd bude 359 kilometrov. No pokiaľ by vaša rýchlosť bola 70 kilometrov za hodinu, prešli by ste bez dobíjania až 592 kilometrov, prípadne až 627 kilometrov s 19-palcovými diskami. Tieto dojazdy sú navyše veľmi presné, aj v našom teste dokázala Tesla prejsť bez problémov z Bratislavy do Košíc.   

Pri tom, ako Tesla aktualizovala svoj model, však zatiaľ neukázala interiér, kde sa očakávajú rovnako drobné zmeny. Má byť lepší s prepracovanou ergonómiou. Okrem toho sa však zatiaľ viaceré dohady nepotvrdili. Očakávala sa napríklad nová Tesla s doteraz najväčšou batériou. Novinka v zásade zmenila aj ceny. Stúpli, síce nie radikálne, no novinka bude priemerne o tisíc až dvetisíc eur drahšia ako v minulosti. 

Tesla tak za posledných pár mesiacov úplne aktualizovala svoju ponuku. Má v predaji Model X, ktorý však musí upraviť svoje sedadlá, kvôli nevyhovujúcim štandardom v Európe, či ukázala revolučný Model 3. Ten si za tisíc eur predobjednalo viac ako 200-tisíc ľudí. Prvé kusy sa však do Európy dostanú asi až začiatkom roka 2018. 

Nový Model S sa však už onedlho objaví na cestách. Do budúcnosti sa počíta ešte s jedným novým modelom Tesly, a tým má byť Model Y, ktorý by mal byť malým crossoverom, teda približne zmenšenou kópiou SUV Modelu X.   

01 - Modified: 2024-04-18 09:41:14 - Feat.: - Title: Tesla trvá na mnohomiliardovej odmene pre Elona Muska, ktorú zamietol súd v Spojených štátoch 02 - Modified: 2024-04-16 09:22:26 - Feat.: - Title: Znižovanie pracovných miest v Tesle zasiahne čínsky predajný tím 03 - Modified: 2024-04-15 11:30:55 - Feat.: - Title: Tesla v problémoch: Musk ohlásil prepustenie viac než desatiny celosvetovej pracovnej sily spoločnosti 04 - Modified: 2024-04-15 09:40:44 - Feat.: - Title: Tesla zvažuje prepustenie až pätiny pracovnej sily, tvrdia zamestnanci. Má problémy s predajom 05 - Modified: 2024-04-08 09:15:00 - Feat.: - Title: Odvrátená stránka štýlového prvku áut. Môže byť pre motoristov nebezpečný, varuje ADAC
menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 02:04