StoryEditor

Škoda chce preraziť novinkou. Začne vyrábať hybridy

13.11.2014, 13:25

Automobilka Škoda Auto prvýkrát oficiálne potvrdila, že chystá výrobu áut, ktoré budú jazdiť čiastočne na elektrinu. Prvým vozidlom s hybridným pohonom má byť podľa informácií českého denníka MF Dnes v roku 2016 model Superb, hybridná Octavia potom dorazí o rok neskôr. Kvôli výrobe sa rozšíri závod v Mladej Boleslavi.

Automobilka svoje plány zverejnila v žiadosti o povolenie rozšírenia svojho závodu v Mladej Boleslavi. „Jedná sa o rozšírenie existujúcej montážnej haly M13 osobných automobilov, vnútorné úpravy haly M13 a úpravy infraštruktúry v súvislosti s plánovanou výrobou elektromobilov," napísala automobilka do textu zámeru, u ktorého teraz budú úradníci ministerstva posudzovať, či neovplyvní životné prostredie.

Ide o rozšírenie haly, v ktorej sa doteraz vyrábajú Octavie a Rapid. Denná kapacita 1 300 áut nechce automobilka navýšiť, ale 250 vozov denne by malo vychádzať s hybridným pohonom. Plán navyše počíta s tým, že automobilka rozšíri počet zamestnancov najmenej o 150 ľudí.

Má ísť o technológiu plug-in hybridu, teda automobilu, ktorý kombinuje spaľovací motor s elektromotorom. Batéria sa nabíja za jazdy, ale aj pri parkovaní z klasickej elektrickej zásuvky.

Škoda Auto tradične zámery o rozširovaní závodu nekomentuje predtým, než získa povolenie. „V rámci dlhodobého plánovania investícií zvažujeme rôzne varianty a snažíme sa byť na ne včas pripravení. Žiadne osobitné rozhodnutie o začatí výroby zmieňovaných modelov však zatiaľ nepadlo," povedal hovorca automobilky Jozef Baláž.

Teslu sa nalákať nepodarilo

V Česku ide o prvú automobilku, ktorá začne vyrábať autá aj s hybridným pohonom. Od začiatku roka sa hovorí o snahe prilákať do Česka výrobu automobilov Tesla, zatiaľ však rokovania nepriniesli žiadny výsledok.

Snaha o hybridy má aj svoje dôvody kvôli prísnym požiadavkám Európskej komisie na znižovanie emisií CO2. Práve hybridné vozidlá sú pre automobilky jednou z ciest, ako sa na požadované hodnoty dostať.

Škoda dosiaľ nikdy hybridné vozidlo neponúkala. V minulosti iba vyrobila flotilu testovacích Octavií na elektrický pohon. "Cieľom bolo získať poznatky z reálnej prevádzky elektromobilu, ktoré by sme potom aplikovali do vývoja prípadných nových produktov," doplnil Baláž.

Trh s elektromobilmi a hybridmi v Česku stojí stále na štarte, hoci rastúca ponuka modelov si aj tu začína nachádzať svoju klientelu. V minulom roku sa predalo podľa dát Zväzu dovozcov automobilov (SDA) celkom 438 vozidiel s hybridným pohonom ak tomu 37 čistých elektromobilov. Dohromady predstavovali len bezmála tri desatiny percenta trhu.

Hybridy sú zatiaľ príliš drahé

Aj tento rok obe kategórie zaznamenávajú predaje v rádoch stoviek automobilov. "Je to veľmi náročná technológia, čo sa prejavuje na cene. Zatiaľ to nie je produkt pre bežného zákazníka. Ale určite to môže byť budúcnosť," hovorí Pavel Tunkl, tajomník Zväzu dovozcov automobilov.

Za hybrid si totiž vždy poriadne priplatíte. Napríklad populárny hybrid vozidla strednej triedy Toyoty Auris, ktorého sa v Česku tento rok predalo vyše sto, si zaobstaráte bezmála za bezmála pol milióna korún, zatiaľ čo bežné prevedenie s benzínovým motorom štartuje asi na 320- tisícoch českých korún.

Podľa Tunkla kupujú hybridy a elektromobily z veľkej časti firmy, ktoré majú niečo spoločné s týmto pohonom - teda s elektrinou.

zdroj: idnes.cz

01 - Modified: 2006-12-20 06:00:06 - Feat.: 0 - Title: Marihuana predbehla obilie
01 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny 02 - Modified: 2024-04-16 09:30:00 - Feat.: - Title: Neprehliadnuteľné Alfa Romeo odhalené. Prvý elektromobil značky dostane aj hybrid 03 - Modified: 2024-04-11 17:28:20 - Feat.: - Title: Šéf VW pre HN: Najlepší zamestnanec je Slovák. Iné riešenie ako dovoz pracovnej sily však aktuálne nie je 04 - Modified: 2024-04-11 09:05:00 - Feat.: - Title: Malý trnavský crossover bude ešte lacnejší. Okrem e-pohonu dostane aj klasické motory 05 - Modified: 2024-04-10 13:14:11 - Feat.: - Title: Zaváhajú aj automobiloví experti: Spoznáte menej známe automobilky iba podľa loga?
menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
18. apríl 2024 09:33