StoryEditor

Šesť vecí, ktoré skontrolujte na aute pred dovolenkou

04.07.2011, 00:00
Leto je už v plnom prúde a podľa štatistík najviac Slovákov, ktorí strávia dovolenku pri mori, využije ako dopravný prostriedok k svojmu vytúženému miestu auto.

Prinášame vám šesť tipov na to, čo by ste mali skontrolovať – aby ste sa vyhli nepríjemnostiam až zlým následkom nedostatočnej prípravy auta pred dlhou jazdou. Mnohé zo spomenutých vecí majú totiž veľký vplyv na bezpečnosť. Neriskujte a dajte autu, čo potrebuje, aby vás nenechalo v štichu...

  1. Chladenie motora
    Skontrolujte, či váš chladiaci systém nie je zanesený, chladič príliš špinavý od mušiek, listov a prachu. Chladiaca sústava najviac pracuje v lete. Motory sa prehrievajú, autá sú cestou na dovolenku preťažené, mnohé sa dostanú na horské priesmyky, kde idú pomaly na nízke prevody, a to môže byť problém. Nie je nutné, aby vaša chladiaca zmes mala presný pomer a odolnosť do -30 °C. Nutné je, aby bolo kvapaliny v systéme dosť. V núdzovom prípade to môže byť aj čistá voda. Ale je lepšie použiť destilovanú vodu, pre zamedzenie tvorby ďalších usadenín.
     
  2. Klimatizácia
    Je čoraz menej osobných áut, ktoré nie sú vybavené klimatizáciou. Mnohé však kúpené ako jazdené možno nemali nikdy klimatizáciu skontrolovanú a doplnenú. Ak máte auto staršie než 3 roky, dajte si systém skontrolovať a doplniť. Schopnosť ochladiť interiér zlepšuje koncentráciu a výdrž vodiča a celej posádky. Klimatizácia má vplyv na aktívnu bezpečnosť premávky, treba ju však používať rozumne.
     
  3. Ostrekovače okien a stierače
    Všetkých vodičov na lete asi najviac otravuje hmyz na oknách a svetlách áut. Problém v podobe zašpineného okna a svetiel dokáže byť nezriedka až neznesiteľný. Ak sa k tomu pridajú staré stierače, ktoré už nestierajú, len roztierajú, veľmi ohrozujú výhľad z auta. Jar/leto sú najvhodnejšie obdobia na výmenu stieračov za nové. Nebude vám ich ľúto ako v zime, keď sa guma driape o namrznutú vodu na okne. V kombinácii so saponátovým/špeciálnym roztokom v nádržke ostrekovača podstatne lepšie zotrú hmyz z okien. Nepodceňte to, nie je možné šoférovať bezpečne, keď dobre nevidíte.
     
  4. Brzdy
    Aj brzdy si (podobne ako motor) zaslúžia rýchlu kontrolu. Dlhé klesania sú pre ne veľký problém. Autá v kolóne idú pomaly, lebo je často vpredu kamión či autobus. Mnohí vodiči ich navyše nesprávne opotrebúvajú prevádzkovou brzdou, nie podradením a motorom. Brzdy sa prakticky nechladia a zlé, staré brzdové platničky, prestanú pracovať skôr než by ste verili. Overte si, či máte platničky v poriadku a snažte sa na klesaniach brzdiť najmä motorom. Šetríte si tak palivo, brzdy a v konečnom dôsledku aj... nervy.
     
  5. Dezén na pneumatikách
    Dookola a neustále sa zdôrazňuje dôležitosť dobrého stavu pneumatík. Je to naozaj nutné. Uvedomte si, že auto na ceste nedrží nič iné, len 4 drobné plôšky kontaktu pneumatík s povrchom. Nenechávajte dezén zodrať až po minimálnu povolenú hranicu 1,6 mm. To je už neskoro. Ak má pneumatika menej ako 3 – 4 mm, vymeňte ju. Stačí silnejší dážď či prietrž mračien a je tu veľký problém. Mnohí majú tendenciu v daždi na diaľnici ani nespomaliť. Riziko akvaplaningu je obrovské, dokonca mnohí si oň svojou jazdou koledujú. S dobrými pneumatikami s hlbším dezénom toto riziko minimalizujete.
     
  6. Tlak v kolesách
    Iste ste si všimli, že autá majú od výrobcu odporúčané dva rôzne tlaky plnenia pre každý odporúčaný použitý rozmer plášťov. Nižší tlak je určený pre bežné denné použitie. Druhý, vyšší, je určený práve pre čas dovoleniek, váhovú preťaženosť a dlhé cesty. Zastavte sa pred dlhou cestou na pumpe a dofúkajte si všetky kolesá na nové tlaky. 5 minút práce sa vám odmení v podobe podstatne nižšej spotreby (radovo aj 1 – 1,5 l na 100 km) a menšom a rovnomernejšom opotrebení plášťov. Nižší hluk a ľahšia ovládateľnosť sú už len samozrejmosťou...

Pre mnohých je leto tá najlepšia časť roka. Nepokazte si to ľahostajnosťou k svojmu autu. Dajte mu, čo potrebuje. Šťastnú cestu!

Autor je inštruktorom SuperDRIVE - Škola bezpečnej jazdy
Pripravené v spolupráci so TEMPUS SuperDRIVE.sk.

menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
20. apríl 2024 06:56