StoryEditor

Slováci vyhrali náročnú púštnu rely už po tretíkrát

03.02.2008, 23:00

Manželia Juraj a Daniela Ulrichovci odštartovali 12. januára s offroadom Nissan Navara na rely Budapešť -- Bamako. Po šestnástich dňoch plných náročných etáp a úloh porazili viac ako stopäťdesiat ďalších účastníkov a 27. januára obhájili už po tretíkrát prvenstvo. Medzi prekonanými súťažiacimi bolo aj viacero posádok, ktoré mali s vynikajúco pripravenou technikou pôvodne štartovať na zrušenej rely Dakar, čiže prvenstvo je tentoraz o to cennejšie.
Náročný maratón
Trať dlhá takmer deväťtisíc kilometrov smerovala deväť krajín Európy a Afriky do hlavného mesta Mali, do Bamaka. Opäť riadne preverila sily a schopnosti súťažiacich i technické možnosti vozidiel. Ulrichovcom sa podarilo úspešne prejsť cez všetky nástrahy náročnej navigačnej súťaže. Jej druhá polovica sa odohrávala v saharskom duchu. Trať viedla po prechode mauritánskymi hranicami pozdĺž Atlantického oceánu cez národný park Bank D´Argin. Piesky Sahary, ako po ostatné roky, zamiešali poradím a robili problémy aj tým najskúsenejším posádkam a ich strojom. Prechody cez duny či ťažký kamenistý terén si vyžiadali svoju cenu v podobe viacerých zdemolovaných áut a dokonca aj zranení posádok. Pre niektorých to znamenalo úmorné hodiny vyhrabávania sa z piesku a stratu cenných bodov. Na niektorých etapách sprevádzali súťažiacich vojaci, kvôli ich ochrane, cesta totiž viedla aj pomedzi mínové polia.
Vrtochy prírody
Na jednej z posledných etáp, dlhej stopäťdesiat kilometrov, vedúcej po pláži Atlantiku do hlavného mesta Mauretánie, Nouakchotu, bojovali súťažiaci nielen s náročnou traťou, ale aj s nepriazňou počasia. Cesta cez pláž je totiž zjazdná len v čase odlivu. Kvôli búrkam na oceáne bola trať prakticky neprejazdná. Ten, kto ju nestihol absolvovať za pár hodín odlivu, mal smolu. Jedna z posádok sa musela nakoniec bezradne pozerať, ako sa ich auto až po okná stráca v poobednom prílive. Niektoré z kontrolných bodov preverovali navigačné schopnosti posádok doslova na maximum. Posádky sa museli orientovať len podľa súradníc GPS, pretože stanovištia boli často uprostred pustiny. Účastníkov rely navštívil v Nouakchote sám ministerský predseda Mauritánie.
Nebolo ľahké zvíťaziť
Tempo posledných etáp pretekov sa čoraz viac zrýchľovalo. S vypätím posledných síl sa nakoniec všetkým podarilo prísť do cieľa v hlavnom meste Mali do Bamaka. Poradie nakoniec ostalo rovnaké ako v posledných dňoch súťaže a manželia Ulrichovci z Bratislavy, ktorí viedli po celý čas, tak mohli 27. januára aj po tretíkrát zdvihnúť nad hlavu víťazný pohár. Druhé miesto nakoniec získal ďalší slovenský tím.
Expedícia Afrika 2008
Pre dobrodružný pár Ulrichovcov sa cesta víťazstvom neskončila. Po pretekoch sa opäť vydávajú ďalej do vnútra Afriky. Hneď na druhý deň vyrážajú v rámci Expedície Afrika poznávať krajiny Burkina Faso, Guinea a Senegal a otestovať tak ďalej svoje sily a schopnosti Nissanu Navara. Plánujú ešte minimálne ďalších dva týždne objavovať nehostinné africké končiny a poznávať krásy vzdialeného kontinentu.

Konečné poradie súťažiacich rely Budapešť -- Bamako:
1. Raid Adventure team Slovakia -- Nissan Navara
2. TBA racing Slovakia -- Isuzu
3. Americana team Hungary -- Toyota Hilux
4. Papas team Hungary -- Jeep Grand Cherokee

menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
16. apríl 2024 09:32