StoryEditor

Cestná formula je realitou. Mercedes predstavil hyperšport s piatimi motormi

12.09.2017, 11:10
Frankfurtský autosalón je tu a s ním prichádza aj premiéra očakávaného "monopostu" značky AMG, ktorá je podznačkou automobilky Mercedes-Benz.

Divízia Mercedes-AMG, ktorá patrí k značke Mercedes-Benz, oslavuje tento rok svoje 50. výročie. Tento špeciálny rok sa rozhodli priniesť na scénu aj niečo, čo tu ešte rozhodne nebolo.

Na autosalóne, ktorý momentálne prebieha vo Frankfurte, sa ukázal dlho ukrývaný a očakávaný hyperšport s názvom AMG Project One.

Už dizajn odkazuje na vysoko športový charakter vozidla, pričom podmienený bol práve čo najlepšej aerodynamike. Na streche sa nachádza veľký otvor pre nasávanie vzduchu, v prednej časti sídlia Full LED svetlomety a zadnú časť hyperšportu zdobia koncovky výfukov či výrazný difúzor. Nechýba ani výsuvný zadný spojler, ktorý pomôže k lepšej ovládateľnosti auta.

Jednoduchosť a extrémny športový charakter

​V interiéri nájdeme volant, ktorého dizajn je podobný ako pri pretekárskych špeciáloch. Hoci je celkový „look“ kabíny jednoduchý a športový, automobilka sem osadila aj dvojicu rozmerných displejov, štandardne zadnú parkovaciu kameru a okná, ktoré budete vedieť sťahovať elektricky.

Že ide o naozaj exkluzívny model nám potvrdzuje aj fakt, že pod kapotou sa ukrýva agregát úzko spojený s monopostom formule. Ak vravím úzko, myslím tým takmer rovnaký. Project One je poháňaný preplňovaným šesťvalcom s objemom 1,6-litra. Jeho výkon je 529 kW, čiže 720 koní.

​To však vôbec nie je všetko. Okrem šesťvalca tu nájdeme 80kW elektromotor, ktorý sa stará o roztáčanie turbodúchadla. Tým je dosiahnutá okamžitá odozva na stlačenie plynového pedála a nulová „turbodiera“.

Ďalší zo skupiny elektromotorov sa nachádza priamo na kľukovej hriadeli, kde svojím výkonom 120 kW pomáha autu pri akcelerácii, či rekuperácii brzdnej energie.

​Posledné dva elektromotory majú totožných 163 koní a uložené sú na predných kolesách. Nezávisle ich poháňajú a tiež pomocou rekuperácie brzdia. O brutálne výsledné parametre 740 kW (tisíc koní) sa teda nestará jeden, ale rovno päť motorov.

Mercedes-AMG

Tie spolupracujú s jednospojkovou sekvenčnou prevodovkou s ôsmimi stupňami. Výhradne na elektrický pohon dokáže Project One prejsť asi 25 kilometrov. Nie sto, ale 200 kilometrovú rýchlosť zdolá už pod šesť sekúnd, pričom maximálna rýchlosť je viac ako 350 kilometrov za hodinu.

Za výkon sa platí

Model Mercedes-AMG Project One by mal byť vyrobený v počte 275 kusov, ktoré budú taktiež schválené do cestnej premávky. Úsmev na tvári môže narušiť suma, ktorá sa za tento „monopost“ vyšplhala až nad 2,2 milióna eur.

Ani táto galaktická suma neodradila zákazníkov a momentálne sú všetky kusy vypredané. Minimálne jeden však smeruje aj na Slovenko. Spoločnosť má ale stále 18 mesiacov na vývoj ešte pred tým, ako sa tieto špeciality dostanú k majiteľom.

01 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 02 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny 03 - Modified: 2024-04-17 09:36:15 - Feat.: - Title: Nová povinnosť pre autá od júla 2024: Znamená stopku pre obľúbené fiaty i porsche 04 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko 05 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta
menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
18. apríl 2024 12:03