TASR
StoryEditor

Dopravný priestupok v zahraničí? Pokute sa nevyhnete, doručia vám ju domov

01.08.2017, 00:00
Autor:
TASRTASRrperpe
Ak Slováci spáchajú dopravný delikt v zahraničí, pokuta im príde domov na Slovensko. Musia ju zaplatiť.

Dokument o porušení dopravných pravidiel vám môže byť doručený aj niekoľko týždňov či dokonca mesiacov po delikte. Polícii termín, do ktorého musí doručiť pokutu, neurčuje žiadny spoločný predpis EÚ. Pred časom si ešte vodiči mysleli, že ak porušia dopravné pravidlá v zahraničí, žiadna pokuta im na Slovensko nepríde.

To sa však zmenilo. V členských krajinách Európskej únie platí smernica Európskeho parlamentu a Rady 2011/82/EÚ z 25.októbra 2011, vďaka ktorej sa zjednodušuje cezhraničná výmena informácií o deliktoch na úseku bezpečnosti cestnej premávky. 

Výmena informácií o dopravných deliktoch súvisiacich s bezpečnosťou cestnej premávky bude už aj medzi Portugalskom a ostatnými európskymi štátmi vrátane Slovenska ľahšia. Táto krajina zapracovala do svojich zákonov európsku smernicu o uľahčení ich výmeny. Slovákov o tom informovalo Veľvyslanectvo SR v Lisabone na stránke Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR.

"V prípade, že sa začne konanie v nadväznosti na dopravný delikt súvisiaci s bezpečnosťou cestnej premávky, orgány o tom informujú listom občana SR, vlastníka, držiteľa vozidla alebo inú identifikovanú osobu podozrivú zo spáchania dopravného deliktu vrátane informácie o sankcii," uviedol rezort diplomacie.

Smernica platí aj na Slovensku, jej gestorom je Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky. "Funguje to tak, že na základe tejto smernice sa prepájajú evidencie vozidiel v jednotlivých členských štátoch EÚ, aby v nich bolo možné vyhľadávať základné údaje o držiteľovi vozidla, ktorým sa spáchal v cudzine vymedzený dopravný priestupok, napríklad prekročenie rýchlosti," vyhlásil pre TASR Tlačový odbor rezortu vnútra.

Za aké priestupky?

Členské štáty si môžu vymieňať údaje o registráciách áut v súvislosti s týmito ôsmimi druhmi dopravných priestupkov:
1. prekročenie najvyššej povolenej rýchlosti,
2. vedenie vozidla pod vplyvom alkoholu,
3. nepoužitie bezpečnostného pásu alebo iného zadržiavacieho zariadenia,
4. nezastavenie na červený svetelný signál na svetelnom signalizačnom zariadení,
5. jazda pod vplyvom návykovej látky,
6. nedovolené vedenie vozidla v jazdnom pruhu,
7. nepoužitie ochrannej prilby,
8. nedovolené použitie telefónu, alebo vykonávanie inej obdobnej činnosti počas vedenia vozidla.

V praxi to znamená, že ak napríklad Slovák prekročí rýchlosť v Maďarsku, maďarské orgány si na základe tejto smernice zistia priamo zo slovenskej evidencie údaje o držiteľovi vozidla, teda meno, priezvisko a adresu. Následne mu môžu poslať na domácu adresu takzvaný informačný list, ktorý by mal byť aj v slovenčine, s odôvodnením okolností spáchania priestupku (miesto, čas, o aký priestupok ide, prípadne fotografia).

"V informačnom liste sa uvedie aj výška pokuty a platobné údaje. To isté sa uplatňuje aj opačne, to znamená, ak spácha u nás dopravný priestupok občan iného štátu EÚ," dodal rezort vnútra.

01 - Modified: 2024-04-16 12:24:37 - Feat.: - Title: Fico: V Prahe bol pripravovaný rozpad V4, Fialovi sme v Michalovciach nastavili zrkadlo 02 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom 03 - Modified: 2024-04-14 15:37:34 - Feat.: - Title: Šéfovia diplomacie Európskej únie budú v utorok rokovať o iránskom útoku na Izrael 04 - Modified: 2024-04-14 13:08:41 - Feat.: - Title: Európska únia zvoláva schôdzku ministrov zahraničia kvôli iránskemu útoku proti Izraelu 05 - Modified: 2024-04-14 07:34:00 - Feat.: - Title: Európska únia, Kanada a Nemecko odsudzujú útok Iránu, Egypt a Saudská Arábia žiadajú zdržanlivosť
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
16. apríl 2024 20:52