StoryEditor

Pozor na autokamery. Dokážu pomôcť, no hrozí vám aj pokuta

24.07.2017, 12:00
Máte v aute kameru a vinníka nehody na zázname? Vybavenie poistnej udalosti bude jednoduchšie. Pozor však, čo s nahrávkou urobíte. Ľahko sa totiž môže stať, že budete sami platiť pokutu.

Máte v aute kameru a vinníka nehody na zázname? Vybavenie poistnej udalosti bude jednoduchšie. Pozor však, čo s nahrávkou urobíte. Ľahko sa totiž môže stať, že budete sami platiť pokutu.

Stretli ste sa na ceste niekedy s vybrzďovačom? Toho keď naštvete, napríklad preto, že kvôli vám musel spomaliť, predbehne vás a dupne na brzdu. Vy buď tesne dobrzdíte, alebo skončíte v jeho kufri. „Potom bude stáť jeho slovo proti vášmu a rozhodujúci dôkaz o vine môže priniesť jediná vec: kamerový záznam,“ hovorí Aleš Boček, ktorý sa zaoberá predajom záznamovej techniky.

Kamery do áut si aj kvôli takýmto ľudom montuje čoraz viac ľudí. A poisťovne to vítajú. "Stále častejšie sa vyskytujúce vybrzďovanie v podstate inak nepreukážete. Kamery preto určite odporúčame," hovorí Milan Káňa z českej Kooperativy. Kamera má ale oveľa viac výhod. Napríklad vás môže ochrániť, aj keď ste vinníkom nehody.

Youtube

​Marek Orawsko z českej Prvej klubovej poisťovne opisuje prípad, kedy klientka ľahko oškrela zaparkované auto. Poškodený za dva dni volal, že bol v servise a že to vyzerá na oveľa väčšiu škodu, než sa pôvodne zdalo. Keď ho upozornila, že má všetko na zázname, už sa viac neozval.

Použitie kamier však má aj svoje negatíva. Tým najmenším problémom sa zdá to, že nahrávajú aj zvuky. "Pri súkromnom aute by mi to bolo jedno, ale v služobnom som sa úplne dobre necítila," opisuje Klára Kuntová z Kutnej Hory. Trochu nepríjemné to asi je - hanbíte sa napríklad uvoľniť tým, že si zaspievate či zanadávate z plného hrdla. Hrozia však oveľa závažnejšie problémy: keď záznam zverejníte.

Polícii áno, na internet nie!

Záznam môžete použiť ako dôkaz pri rokovaní s políciou či s poisťovňou, inak sa však jeho zverejneniu dôsledne vyvarujte. Aj keď s vami emócie lomcujú, pretože ten druhý išiel ako arogantný šialenec.

"Z právneho hľadiska je používanie kamery v aute v poriadku. Vecou sa zaoberal nedávno aj Úrad na ochranu osobných údajov, ktorý vyvodil toto: aby bolo robenie záznamu v súlade so zákonom o ochrane osobných údajov, musí byť účelom ochrana majetku, prípadne zdravia a života osôb. Oprávnenými príjemcami záznamu v prípade incidentu budú najmä poisťovňa, polícia alebo súd. Záznam ale nesmie byť žiadnou formou zverejnený niekde na YouTube, kde by niekoho zosmiešňoval alebo inak dehonestoval," vysvetľuje Pavel Borčevský z českej Hasičskej vzájomnej poisťovne.

Youtube

​Problémom totiž môže byť situácia, kedy by nakrúcaná osoba podala na nadobúdateľa záznamu podnet Úradu pre ochranu osobných údajov za zneužitie osobných dát. V tomto prípade by mohol vodič, ktorý kamerový záznam vydal a uchovával, dostať pokutu za zneužitie osobných údajov.

"Mohlo by sa teda stať (a v minulosti sa tak aj stalo), že by síce vďaka kamerovému záznamu súd dal za pravdu vodičovi, ktorý by napríklad od nahranej osoby získal odškodnenie. Zároveň by však vodič s kamerovým záznamom mohol dostať pokutu za porušenie zákona o ochrane osobných údajov," varuje právnik Petr Novák zo spoločnosti Vašenároky.cz.

Na Slovensku (metodické usmernenie č.3/2013 o kamerových informačných systémoch, osobných údajoch vo vozidlách od úradu na ochranu osobných údajov SR) platí, že zverejnené zábery nesmú nijako identifikovať nahraných ľudí. Je potrebné „zatrieť“ registračnú značky, tváre a podobne. V zahraničí, napríklad v Rakúsku, by ste mali veľký problém s akýmkoľvek zverejnením.

Správne umiestnená kamera

Kamera vás ale môže dostať do problémov, aj keď vôbec nič nenatočíte. "Na cestách možno vidieť prípady, keď sú kamery umiestňované veľmi nešťastne. Teoreticky by sa tak mohli stať dôvodom k vzniku nehody. To napokon platí aj pri ich obsluhe pri jazde, prehrávaní záznamu a podobe," upozorňuje Jan Marek z českej poisťovne Generali.

Kameru je nutné umiestniť mimo zorného poľa vodiča, inak porušujete zákon. Policajti pri kontrole vychádzajú z individuálneho posúdenia - pre každý typ vozidla, ale aj u rôzne vysokých vodičov, to môže byť iné.

​Obzvlášť pozor si dajte pri cestách do zahraničia. Podľa ÚAMK sú veľmi prísni pri posudzovaní umiestnenia prístrojov (kamier, ale napríklad aj navigácie) najmä v Nemecku, Rakúsku, prípadne v Portugalsku.

Youtube

Ak by sme to teda zhrnuli, kameru môžete mať bez problémov umiestnenú vo vozidle, avšak na správnom mieste. Pokiaľ je táto podmienka splnená, môže byť vytvorený záznam použitý aj ako dôkazový materiál. Pozor ale na metodické usmernenie č.3/2013 o kamerových informačných systémoch, osobných údajoch vo vozidlách od úradu na ochranu osobných údajov SR. Je potrebné teda pre úplnú bezpečnosť upraviť záznam tak, aby neboli viditeľné či rozpoznateľné nezainteresované osoby  a rovnako aj ich evidenčné čísla vozidiel.

Zľava na poistnom? Možno raz ...

Poisťovniam kamery významne uľahčujú likvidáciu poistnej udalosti. Stopercentnou zárukou ale nie sú. "Kamera je pre nás jedným, nie však jediným z dôkazov. Rozhodne nie je všemocná, napríklad nárazy z uhlov nezachytí. Najdôležitejším aj naďalej zostáva vyplnený záznam o dopravnej nehode a prípadne protokol polície," hovorí Václav Bálek z českej poisťovne Allianz.

Očakávate, že keď máte v aute kameru a uľahčujete tak poisťovni prácu, zaslúžili by ste si zľavu na poistnom? Tak to nie. Takúto zľavu nepriznáva žiadna poisťovňa v Českej ani Slovenskej republike. Niektoré z nich však do odpovede uviedli slovo "zatiaľ", ktoré signalizuje, že o tom do budúcnosti zrejme uvažujú.

01 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 02 - Modified: 2024-04-19 12:15:00 - Feat.: - Title: Mazda predstavila novú vlajkovú loď. Gigant aj so šesťvalcom zvládne 2,5-tonový príves 03 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 04 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 05 - Modified: 2024-04-18 11:30:00 - Feat.: - Title: Pohlavie si budú môcť zmeniť už ako 16-roční. Švédsko jasnou väčšinou schválilo ľahšiu právnu tranzíciu
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 14:19